Piețele asiatice scad pe fondul războiului comercial dintre China şi Statele Unite

3 aprilie 2018, 10:09

128 de produse americane sunt vizate de noile taxe ale chinezilor, în replică la taxele impuse de Washington pentru importurile de oțel și aluminiu din China.

Vinul american va fi taxat cu 15%, alte produse precum carnea de porc vor avea un tarif de 25%. Regimul comunist a avertizat în repetate rânduri Statele Unite să nu înceapă un război comercial.

China, unul dintre cei mai mari producători ai lumii, este un puternic susţinător al liberului schimb. Ca urmare a tensiunilor, bursele americane şi asiatice au deschis în scădere. Un motiv de disensiune sunt şi drepturile de proprietate intelectuală.

Statele Unite acuză demult China că fură tehnologie – ca politică de stat. Orice companie străină care vrea să opereze în China trebuie să îşi predea drepturile de proprietate intelectuală – care înseamnă practic să dea statului chinez secrete economice uneori obţinute prin ani de cercetare.

Preşedintele american Donald Trump a susţinut încă din campanie că trebuie să se impună taxe mult mai mari la import pentru produsele chineze, care ar sufocă piaţa americană şi nu le-ar mai lăsa loc producătorilor autohtoni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă