Piano Star, program de excelență dedicat tinerilor muzicieni. Ei s-au bucurat de clase cu profesori invitați din Marea Britanie și întâlniri cu artiști consacrați

26 ianuarie 2022, 08:36

Acceleratorul le completează tinerilor muzicieni educația formală cu noi experiențe culturale și îi pregăteşte pentru întâlnirea cu scena. Ideea îi aparține tinerei pianiste Kyra Frolu. 10 tineri muzicieni din cinci orașe au fost selectați de un juriu international pentru a-și devolta competentele muzicale și culturale.

Tinerii au participat la cursuri de vorbit în public, management al activităţilor din mediul online și dezbateri cu directori de institute culturale.

Petru Alexandru Burcea, pianist: Este o șansă, o oportunitate de a mă îmbunătăți, de a deveni mai bun, de a vedea care sunt limitele mele, până unde pot merge, adevăratul meu nivel.

Ştefan Rus, participant: Participarea într-o astfel de competiție înseamnă să pot să mă îmbunătățesc, să pot să îmi asum niște riscuri pe care nu aș fi putut să le fac dacă nu aș fi fost într-o asemenea competiție și înseamnă mult pentru că mă pot dezvolta, mă pot îmbunătăți, învăț lucruri din așa ceva și chiar îmi ajută.

Tinerii pianişti îşi fac prieteni noi, se maturizează din punct de vedere muzical şi devin mai disciplinaţi.

William Fong, profesor de pian, Academia Regală de Muzică: Au un nivel foarte bun. Am fost foarte norocoşi în privinţa procesului de selecţie şi am ales 10 interpreţi cu un nivel foarte foarte bun. Au calităţi diferite. Evident, cei mai mari sunt profesionişti, dar şi cei mai mici au un nivel bun. Deci, sunt foarte încântat să lucrez cu ei. Cred că cel mai interesant este felul în care reacţionează când predăm. Cu toţîi preiau foarte repede, ceea ce nu este întotdeauna uşor de simulat şi de însuşit. Acesta este un indiciu care ne arată nu doar că pot interpreta, ci şi al modului în care gândesc. Şi sunt foarte încântat de treaba asta.

Cred că cel mai important lucru pe care îl urmărim odată cu acest proiect este o viziune a întregului şi nu doar interpretarea la pian, dar şi despre felul în care se raportează la artă, muzică.

Kira Frolu este eleva lui William Fong şi împreună ajută pianiştii cu aspiraţii înalte.

Bikira Frolu, pianistă: Fiecare trebuie să își găsească propria cale pentru a obține ceea ce își dorește, dar eu aș zice că cele mai importante lucruri sunt studiul individual, un studiu creativ și să fii tot timpul atent.

Acceleratorul de tineri pianiști se încheie la sfârșit de ianuarie, când va fi și concertul de gală de final. Participații vor cânta repertoriul studiat la cursuri, iar cei mai apreciați vor primi invitații la festivaluri și recitaluri în ţară.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite