#TuFaciSarbatoarea l Muzica, lumina unei vieţi

Există printre noi oameni pe care Dumnezeu i-a înzestrat cu un talent rar care îi ajută să își găsească rostul și fericirea în viață, chiar dacă nu sunt al fel că noi. Livia, o elevă din Târgu Frumos este nevăzătoare. Dar cântă la pian că o mare artistă. Prin muzică ea aduce lumină în sufletele celor care o ascultă.

26 Decembrie 2019, 17:10 (actualizat 26 Decembrie 2019, 20:54) Știrile TVR |
Muzica, lumina unei vieți
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Muzica lui Chopin poate fi cântată şi doar pe pipăite. Este viaţa Liviei, o adolescentă din Târgu Frumos care deşi nu a văzut niciodată a împlinit un vis care pentru mulţi pare o minune.

Livia s-a născut prematur, la doar 7 luni. A stat 57 de zile în incubator, iar după două săptămâni de la externare, părinţii au primit vestea șocantă: unică lor fiica nu va vedea niciodată.
La 5 ani viața micuței s-a schimbat radical. Lavinia a descoperit muzica, și, ca o minune, a înţeles magia pianului din prima. Şi cea mai mare dorinţă a ei a fost să înveţe să cânte. Prin multe, multe ore de studiu.
Începutul nu a fost ușor. I-au trebuit aproape 2 ani pentru a învăţa notele. A folosit o metodă italiană de traducere a limbajului muzical pentru nevăzători. Avea nevoie de partituri în limbaj Braillle pe care le-a procurat greu, din străinătate.
De 7 ani, Livia studiază pianul cu profesoara Irina Florian la Colegiul de Artă Octav Băncilă din Iaşi. Se poate întâlni cu profesoara de pian, la Iaşi,  doar două zile pe săptămână. În rest este elevă la liceul pentru nevăzători din Târgu Frumos, unde are rezultate foarte bune la învățătură.
După 10 ani de studiu, Livia are în palmares şi numeroase premii la concursuri judeţene şi naţionale. Recent a participat la primul ei concurs internaţional de pian, la Roma, în Italia. A fost singurul copil cu partituri „în alb"... și s-a întors acasă cu o mențiune.
Visul Liviei este să ajung studentă la Conservator. Să poată bucura publicul cu harul pe care i l-a dat Dumnezeu şi, de ce nu, să înveţe şi alţi copii nevăzători să cânte la pian. În afară de pian, care este marea ei pasiune, Livia studiază cu plăcere engleză şi franceză, adoră să citească şi să călătorească, alături de părinţi şi de fraţi. Și asta pentru că, pe lângă talentul muzical, Livia are voinţă, pasiune şi credinţă.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI