Phenianul a confirmat că a lansat un „nou tip” de rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid

Rachetă balistică Coreea de Nord
Rachetă balistică Coreea de Nord
14 aprilie 2023, 06:44

Fotografiile publicate vineri de presa de stat nord-coreeană îl arată pe Kim Jong Un zâmbind încântat, însoţit de fiica sa, în timp ce urmăresc o rachetă alb-negru decolând într-un nor de fum.

Potrivit agenţiei oficiale KCNA, racheta testată joi dimineaţă, un „Hwasong-18„, va constitui un „mijloc-cheie forţei militare strategice” a Coreii de Nord.

Dezvoltarea acestei noi arme „va reorganiza în profunzime descurajarea noastră strategică şi va spori eficacitatea contraatacului nostru nuclear”, a declarat Kim Jong Un, potrivit KCNA.

Vom lovi mortal şi vom răspunde agresiv până când inamicul îşi va abandona strategia sterilă şi comportamentul stupid”, a spus el.

Toate rachetele balistice intercontinentale (ICBM) lansate până în prezent de Coreea de Nord erau alimentate cu combustibil lichid. Or, rachetele cu combustibil solid, pe care Phenianul caută de mult timp să le dezvolte, sunt mai stabile şi mai rapid de pregătit, ceea ce face mai dificilă detectarea şi distrugerea lor de către inamic.

Armata sud-coreeană a raportat joi că Coreea de Nord a „lansat un nou tip de rachetă balistică, posibil cu combustibil solid” în direcţia Mării Japoniei.

Acest tir a declanşat o scurtă alertă pe Insula Hokkaido, din nordul Japoniei, dar guvernul japonez a confirmat rapid că proiectilul nu a căzut pe teritoriul său.

La o paradă militară de la Phenian, în februarie, Coreea de Nord a prezentat un număr record de rachete, inclusiv ceea ce analiştii au spus că este un nou ICBM cu propulsie solidă.

Din 23 martie, Phenianul a susţinut că a efectuat trei teste ale unei drone de atac nuclear subacvatic capabile să „producă un tsunami radioactiv de mare amploare”. De asemenea, regimul nord-coreean a mai spus că a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe 16 martie. Anul trecut, Coreea de Nord s-a declarat putere nucleară „ireversibilă”.

Militarii nord şi sud coreeni comunică de două ori pe zi prin intermediul unei linii specifice, însă Coreea de Nord nu mai răspunde la apeluri din 7 aprilie, potrivit Ministerului sud-coreean al Unificării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite