Peturi, doze de metal, pungi, cauciucuri și deșeuri lemnoase s-au adunat pe malul lacului de acumulare Gilău din județul Cluj

Ploile din ultimele zile au adus mii de deșeuri în lacul de acumulare Gilău. Localnicii spun că e prima dată când volumul de gunoaie e atât de mare. Pentru că oamenii aruncă la întâmplare obiecte de tot felul, de la doze de metal şi peturi până la cauciucuri, cărucioare sau ce rămâne după tăierea lemnelor. Ca de fiecare dată, responsabilitatea pentru poluare e pasată de la o instituție la alta.

22 Ianuarie 2023, 17:50 (actualizat 22 Ianuarie 2023, 19:44) Știrile TVR |

După câteva zile în care a plouat, locuitorii comunei Gilău s-au trezit cu un peisaj dezolant: peturi, pungi de gunoaie, deșeuri lemnoase sunt acum pe malul Lacului Gilău, care e și destinație turistică.

Dan Coroian locuiește în comună de mulți ani și, alături de câțiva prieteni, adună periodic gunoaiele din pădure și de pe marginea lacului. Nu reușesc să facă față tuturor celor care aruncă gunoaie, pe care animalele din pădure le împrăștie prin toată zona.

Autoritățile locale din Gilău spun că fac controale periodic și dau și amenzi. Au instalat pubele în mai multe zone, dar lumea nu le foloseşte.

GELU TOPAN, primarul comunei Gilău: De miercuri, când ne întoarcem la muncă, o să organizăm şi noi acţiuni de igienizare, de curăţenie, acolo unde va fi cazul.

Activiștii spun că e o problemă veche în această zonă.

RADU MITITEAN, activist de mediu: În ultimele decenii, gunoiul nu a fost curăţat, a fost băgat sub preş. Calitatea apelor şi subterane şi de suprafaţă, în amonte de Cluj, dar şi în aval, s-a tot degradat constant.

În apă sunt multe materiale lemnoase, ceea ce îngreunează misiunea echipelor de la Apele Române.

GIANA POPA, director interimar, Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj: Au ocupat o suprafaţă importantă a luciului de apă, dar mai grav, s-au aglomerat înspre zona de ampriză a barajului Gilău, riscând să blocheze grătarele aferente canalului de aducţiune pentru sistemul energetic al Hidroelectricii, dar şi aducând la risc alimentarea cu apă a fermelor piscicole din aval.

Va dura câteva săptămâni până când lacul va fi curățat de gunoaie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI