Petrotrans, faliment între două ministere. Rețeaua strategică de conducte pentru combustibili e abandonată pe teren privat

12 aprilie 2017, 10:15

Petrotrans a fost un obictiv strategic. Toate orașele mari ale țării erau legate prin conducte prin care se transportau combustibili: benzină, motorină, gaz lichefiat.

Inima sistemului de pompare era la Teleajen, lângă rafinăriile de la Ploiești. Aici se văd și acum rezervoare uriașe din care se pompau combustibilii în rețea. Totul este ascuns de copaci iar statul nu mai este proprietar al terenului.

Reteaua de conducte a început să fie construită în 1913 si a ajuns la peste 1.800 de kilometri. După 1990 un patrimoniu în valoare de peste 100 de milioane de euro a fost, intenționat sau nu, abandonat de autoritati. Mulți dau vina pe furturile din conducte.

În 2007 Petrotrans a intrat în faliment. Anul trecut, lichidatorul a vândut terenurile iar rezervoarele și stațiile de pompare ale statului au rămas în curțile unor privați. Acum două ministere se duelează în instanță pentru un patrimoniu de care parcă ar vrea să scape.

Între timp, transportul de combustibili a fost preluat de comapanii private care folosesc autocisterne și calea ferată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite