Petrolul saudit, rețetă a „iertării”. Biden închide ochii în fața păcatelor Arabiei Saudite

Colaj foto: Befunky
Colaj foto: Befunky
15 iulie 2022, 14:11

Nu va exista prințul Mohammed bin Nayef, un bărbat atât de important pentru această relație deosebită încât, înainte ca Donald Trump să-l cunoască la Riad în 2017, a primit o distincție specială de la Mike Pompeo, directorul CIA la acea vreme. Medalia George Tenet pe care Pompeo a oferit-o gazdei sale – numită după un fost director CIA – a onorat rolul prințului Mohammed ca ministru de interne și creier al eforturilor regatului de a lupta împotriva Al-Qaeda. În special, a fost un „mulțumesc” pentru felul în care a convertit ministerul saudit de la a fi un avanpost al xenofobiei anti-occidentale la momentul evenimentelor din 11 septembrie 2001 în partea cea mai pro-britanică și pro-americană a excentricului aparat de conducere saudit.

De asemenea, va lipsi generalul-maior Saad al-Jabri, în vârstă de 62 de ani, șeful de zi cu zi al securității prințului. Printre contribuțiile sale în Marea Britanie a fost informația sa către MI6 în 2010 despre două bombe care fuseseră ascunse în imprimantele computerelor și încărcate în avioane în Yemen prin Fedex. Una a fost găsită pe aeroportul East Midlands, lângă Nottingham, iar alta în Dubai, după ce era destinată „locurilor de cult evreiesc” din Statele Unite.

MbS

Spre deosebire de prințul Mohammed, în vârstă de 62 de ani, care nu a fost văzut în public de mai bine de doi ani, cel puțin știm aproximativ unde se află al-Jabri. Fugit din Arabia Saudită de la câteva zile după întâlnirea dintre Pompeo și șeful său, a căutat exilul în Canada.

Conducătorul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în vârstă de 36 de ani, își dorește atât de mult să-l vadă înapoi în țară – și în închisoare – încât i-a luat ostitici pe doi dintre copiii săi. Acesta nu este comportamentul de așteptat al unui „prieten apropiat și partener” al Occidentului, a declarat fiul mai mare al lui al-Jabri, Khalid, pentru The Times într-un interviu.

Aparenta victimizare a clanului al-Jabri este doar unul dintre mulții factori care fac ca întâlnirea așteptată dintre prințul moștenitor și președintele Biden să fie atât de problematică. „Tatăl meu a fost creditat de oficiali că a salvat mii de vieți”, a spus Khalid la Washington, unde locuiește în exil.

Călătoria lui Biden pentru a-l întâlni pe MbS, așa cum este cunoscut Mohammed bin Salman, a fost criticată din cauza istoricului său în domeniul drepturilor omului și, în special, a presupusului său rol în asasinarea lui Jamal Khashoggi. Dar Khalid a spus că acest lucru a fost pentru a ignora motivele de îngrijorare față pe propriile interese pe care ar trebui să le aibă americanii. Comportamentul său capricios, inclusiv epurarea din 2017 a prințului Mohammed și a susținătorilor săi, a fost o amenințare la adresa securității americane. „MbS adoptă politici care afectează direct și grav interesele SUA”, a spus el.

Realism

Turneul prezidențial de săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu este văzut la Washington ca o plecăciune în fața realismului în politică. Biden, la fel ca mulți alți candidați prezidențiali, s-a angajat să pună capăt dependenței Americii de dictaturile Orientului Mijlociu pentru furnizarea securității regionale și aprovizionarea cu petrol. El a spus că va face din Arabia Saudită un „paria” în cazul uciderii lui Khashoggi.

Dar, ca și în cazul altor președinți dinaintea lui, el s-a trezit incapabil să ignore atât de ușor alianțele regionale istorice ale Americii. Politicile sale față de Israel și Iran sunt atacate acasă, în timp ce războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei au făcut ca lumea – inclusiv proprietarii de mașini americane – să fie din nou la cheremul capacității unice a Arabiei Saudite de a modera prețul petrolului.

Al-Jabris, tată și fiu, nu pot decât să privească de la distanță. Necazurile lor au început aproape imediat după vizita lui Trump. În primul rând, MbS l-a înlăturat de la putere pe Prințul Mohammed, vărul său primar, luându-i locul ca prinț moștenitor și mai târziu arestându-l în martie 2020. De atunci, nu a mai fost văzut în public.

Nu după mult timp, poliția a venit după fiul și fiica lui al-Jabri, fratele și sora lui Khalid: Omar, acum de 24 de ani, și Sarah, 22 de ani. Fratele lui Al-Jabri, Abdulrahman al-Jabri, profesor de inginerie electrică în vârstă de 60 de ani, fusese arestat, de asemenea, împreună cu zeci dintre rudele și asociații săi. Omar și Sarah, care au fost opriți din a părăsi Arabia Saudită ca școlari în 2017, au primit de atunci pedepse lungi de închisoare pentru „spălare de bani”.

„Biden riscă să comită greșeala lui Trump”

Rezultatul este o dublă acțiune legală dezordonată și dramatică în SUA: MbS îl dă în judecată pe al-Jabri pentru bani pe care regatul spune că i-a deturnat; al-Jabri îl dă în judecată MbS, susținând că a trimis o echipă de asasini în stil Khashoggi la Ottawa pentru a-l ucide în 2018. Confruntarea luminează multe dintre problemele pe care controversatul prinț moștenitor le pune SUA și altor aliați occidentali, probleme care umbresc vizita lui Biden.

Avocații lui MbS din SUA susțin că ostilitatea lui față de prințul Mohammed și față de al-Jabri face parte din atacul său asupra culturii notorii a corupției din Arabia Saudită, o campanie care se dovedește într-adevăr populară în rândul tinerilor saudiți. Ei spun că cei doi bărbați au folosit companii-paravan înființate ca acoperire pentru activitățile de informații pentru a canaliza finanțarea statului în averea lor privată. Al-Jabri neagă acest lucru. Prințului Mohammed nu i s-a permis niciodată să vorbească în apărarea sa. Este, în orice caz, o taxă ciudată: majoritatea prinților saudiți, inclusiv MbS, sunt finanțați, într-un fel sau altul, din bugetul public.

Cazul a stânjenit autoritățile din SUA, care se tem că vor vedea informații sensibile difuzate în instanță și care, în orice caz, sunt prea conștiente de faptul că utilizarea de către MbS a familiei lui al-Jabri ca ostatici nu este în conformitate cu statul de drept. Asta este valabil și pentru relația mai largă. MbS a îndeplinit multe dintre solicitările făcute de Occident, sau cel puțin a încercat. El a câștigat laude în străinătate și popularitate acasă, oferind femeilor mai multă libertate personală, punând capăt autorității poliției religioase și încurajând creșterea și diversificarea economică. Dar metodele sale, care includ atacuri din ce în ce mai feroce asupra societății civile și întemnițarea activiștilor, execuții în masă și concentrarea puterii în propriile mâini, au făcut imposibilă asocierea numelui său cu oficialii americani.

Biden a fost forțat să-și apere decizia de efectua această vizită. „Încă de la început, scopul meu a fost să reorientez – dar nu să rup – relațiile cu o țară care a fost un partener strategic timp de 80 de ani”, a scris el în The Washington Post, ziarul care publica cândva articolele lui Khashoggi. „Părerile mele despre drepturile omului sunt clare și de lungă durată, iar libertățile fundamentale sunt mereu pe ordinea de zi când călătoresc în străinătate, așa cum vor fi în timpul acestei călătorii, așa cum vor fi în Israel și Cisiordania.”

Dar pentru Khalid al-Jabri, se pare că MbS – pe care Biden nu l-a menționat pe nume în articolul din Washington Post – a primit efectiv imunitate. „Vizita de stat a lui Trump l-a încurajat pe MbS”, a spus el. „Biden riscă să comită greșeala lui Trump și să-i încurajeze și mai mult comportamentul.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite