Petrolul american a ajuns pentru prima dată la o valoare negativă, după ce a înregistrat o prăbușire istorică de 305%

21 aprilie 2020, 07:42

Cu alte cuvinte, asta înseamnă că producătorii îi plătesc pe cumpărători pentru a le achiziționa petrolul produs.
Tranzacțiile cu contractele cu livrare în mai se încheiau, așa că unii au fost dispuși să plătească doar că să scape de livrarea fizică a petrolului. La bursă, preţurile petrolului au ajuns până la minus 37 de dolari pentru un baril.

Între timp, Donald Trump a spus că Statele Unite vor profita de această situaţie şi vor cumpăra 75 de milioane de barili pentru a completa rezerva strategică a țării.

Analiştii au subliniat că aceste contracte pentru mai nu vor mai fi în curând indice de referinţă al petrolului din SUA şi începând de marţi va trebui analizată evoluţia contractelor futures pentru iunie, în funcţie de volumul cererii.

Luni, contractele pentru iunie erau încheiate la 20,43 dolari, fiind deja o cerere mai mare faţă de mai, respectiv de cinci ori.

Bursele europene au deschis în scădere, resimțind frontal prăbușirea prețului petrolului american. Pandemia de coronavirus a lovit dur activitatea economică în toată lumea și a diminuat cererea de petrol. OPEC și aliații săi au încheiat recent un pact istoric pentru reducerea producției, dar se pare că nu este suficient și ar fi nevoie de noi măsuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite