Petro-războiul Rusiei cu Occidentul lovește în aliații Kremlinului. Detalii mai puțin vizibile privind Venezuela și Iranul

13 iulie 2022, 14:53

Concurența pentru vânzările către Asia a forțat deja Venezuela și Iranul să-și reducă drastic țițeiul pentru a încerca să se agațe de puținele puncte de desfacere disponibile pentru propriile exporturi sancționate, potrivit analiștilor și comercianților de petrol.

Și, deși atât Iranul, cât și Venezuela susțin public că rămân aproape de Rusia, experții se așteaptă, odată cu intensificarea bătăliei petrolului, la apariția tensiunilor în relația cu Kremlinul, chiar dacă Vladimir Putin lucrează pentru a-și consolida alianțele. Marți, guvernul rus a anunțat că Putin va face o excursie rară în afara țării, săptămâna viitoare, în capitala Iranului, Teheran.

Competiția petrolieră declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia pare să împingă deja Venezuela puțin mai aproape de Occident, după ani de înghețare profundă a relațiilor din cauza abuzurilor electorale și a încălcării drepturilor omului. Ultimul producător american de petrol rămas acolo, Chevron, a purtat discuții cu guvernul venezuelan, potrivit unui director din domeniu din Venezuela și a unui oficial local.

Orice posibil acord pentru a aduce mai mult țiței venezuelan pe piețele mondiale ar ajuta Statele Unite, care sunt din ce în ce mai disperate să reducă prețul petrolului pentru a limita daunele aduse economiilor occidentale din cauza războiului și a sancțiunilor impuse petrolului rusesc. Consecințele economice diminuează sprijinul pentru Ucraina.

„Războiul arată că țările au interese, nu dușmani sau prieteni”, a spus Francisco Monaldi, expert venezuelan în domeniul petrolului la Universitatea Rice.

Rusia a câștigat o luptă pe termen scurt cu Occidentul

Creșterea prețurilor la energie a dat combustibililor fosili o importanță de care s-au bucurat ultima oară în anii 1970, amplificând efectul politicilor Kremlinului mult dincolo de câmpurile de luptă, într-un moment în care mulți lideri mondiali speraseră să înceapă eliminarea treptată a petrolului pentru a îmblânzi schimbările climatice.

Daniel Yergin, un expert proeminent în energie și autorul cărții „Noua hartă: energie, climă și ciocnirea națiunilor”, a spus că criza energetică dezvăluie ultimele vestigii ale economiei globale post-Război Rece, vestind o nouă eră a competiției marilor puteri într-o lume tot mai fragmentată.

Revenirea petrolului și a gazelor – și faptul că atât de mult din aprovizionarea globală provine din Rusia – a fost cea mai puternică armă a lui Putin împotriva Occidentului, oferindu-i o putere geopolitică mult peste poziția țării sale ca a 11-a economie a lumii.

Situația nu arăta astfel la debutul războiului, când Statele Unite începuseră să-și împingă aliații să pedepsească Rusia, ceea ce a dus la promisiunea unui embargo petrolier din partea Europei. Speranța era că tăierea Moscovei de pe această piață îi va răpi veniturile războiului.

În schimb, prețul petrolului a crescut, atingând niveluri nemaivăzute din 2008. Veniturile petroliere ale Rusiei au crescut și au continuat să-i alimenteze mașina de război.

Pe măsură ce Rusia a început să-și piardă piețele occidentale, China și India au convenit să cumpere mai mult din petrolul său, cu reducere, în ciuda cererilor inițiale din partea Statelor Unite.

În prezent, administrația Biden încearcă din nou să depășească Rusia. În ciuda relațiilor reci, președintele Biden călătorește săptămâna aceasta în Arabia Saudită. Occidentul dorește ca saudiții să scoată mai mult petrol, astfel încât prețul petrolului să scadă. Și oficialii americani au propus un plan menit să limiteze prețul petrolului rusesc.

Deocamdată, Rusia a câștigat cel puțin o luptă pe termen scurt cu Occidentul pentru veniturile din petrol. Dar ar putea plăti un preț geopolitic dacă Iranul și Venezuela simt prea multă durere economică. Ambele state sunt de mult aliate ale Rusiei, una dintre puținele țări care le-a oferit ajutor economic atunci când o mare a comunității internaționale le-a întors spatele.

„Relația economică care există de ceva vreme se destramă”

Venezuela și Iran tratează statisticile legate de petrol ca pe un secret de stat, așa că este dificil de spus dacă veniturile sunt în scădere sau dacă pierderea cotei de piață este compensată de prețurile de referință mai mari pentru țițeiul vândut. Dar volumul exporturilor Iranului scade, potrivit unui comerciant și a unui analist, împiedicând țara să culeagă beneficiile din creșterea prețurilor la energie.

Reducerile oferite de compania petrolieră de stat a Venezuelei, PDVSA, rafinăriilor chineze au atins niveluri record de la invadarea Ucrainei, potrivit experților în energie și directorilor de petrol din Venezuela. Un baril din țițeiul emblematic al țării, cunoscut sub numele de Merey, se vinde în prezent în Asia cu până la 45 de dolari mai puțin decât Brent, țițeiul folosit pentru a stabili prețurile globale ale petrolului, și se tranzacționează în prezent la aproximativ 100 de dolari pe baril.

Înainte de război, reducerea era aproximativ de jumătate față de cea actuală, potrivit unui director din domeniul petrolier venezuelan, care a discutat cu NY Times sub protecția anonimatului.

Mai rău, de la începutul războiului, firmele de transport maritim rusești au încetat să plătească PDVSA pentru țițeiul pe care îl vând în numele acesteia în Asia, privând țara de o sursă crucială de venit, potrivit directorului citat, care este familiarizat cu aranjamentul. Anul trecut, această schemă a adus guvernului venezuelan 1,5 miliarde de dolari, reprezentând un sfert din toate veniturile din petrolul de stat.

„Rusia sancționată se luptă să fie un aliat de încredere al Venezuelei”, a declarat Risa Grais-Targow, analist pentru America Latină la compania de consultanță de risc Eurasia Group. „Relația economică care există de ceva vreme se destramă”.

„Iranul se află într-un dezavantaj economic și politic major în mediul post-ucrainean”

Iranul se confruntă cu probleme similare, a declarat Sara Vakhshouri, expertă în petrol la compania de consultanță SBV Energy International, axată pe Orientul Mijlociu.

Ea a spus că guvernul chinez a acordat prioritate importurilor rusești, parțial pentru că are legături strategice mai strânse cu vecinul său din nord.

În primele două luni ale Anului Lunar iranian, care a început la sfârșitul lunii martie, țara a câștigat doar 37% din veniturile estimate pentru perioada respectivă, potrivit cifrelor Centrului Suprem de Audit al Iranului.

Un comerciant de petrol iranian, care a vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității subiectului, a declarat că concurența rusă a redus exporturile de petrol ale Iranului către China cu mai mult de o treime din nivelul de dinainte de război.

Comerciantul a spus că exporturile Iranului în Asia au scăzut la aproximativ 700.000 de barili pe zi, jumătate din volumele de export pe care țara și-a bazat bugetul anual.

„Iranul se află într-un dezavantaj economic și politic major în mediul post-ucrainean”, a declarat Alireza Haghighi, un analist politic din Canada.

În ciuda concurenței economice în creștere, atât Iranul, cât și Venezuela au menținut o demonstrație de solidaritate publică cu Vladimir Putin. În întâlniri personale frecvente de la începutul războiului, înalți oficiali ai Kremlinului și omologii lor iranieni și venezueleni au promis că vor închide rândurile pentru a depăși sancțiunile americane.

Dar, în mod paradoxal, creșterea prețului energiei poate aduce interesele Venezuelei și Iranului mai aproape de Occident.

Ambele țări vor cu disperare să vândă mai mult petrol, iar Statele Unite și Europa trebuie să găsească noi surse de energie pentru a reduce prețurile interne la combustibil.

Mutarea Chevronului

Într-o evoluție surprinzătoare, înalți oficiali americani au călătorit la Caracas, capitala Venezuelei, de două ori de la începutul războiului, deschizând negocieri directe cu guvernul președintelui Nicolás Maduro, liderul autoritar pe care Statele Unite îl consideră ilegitim.

Casa Albă a spus că vizitele s-au concentrat pe asigurarea eliberării prizonierilor americani din Caracas. Însă persoane familiarizate cu conținutul întâlnirilor au spus că posibilitatea reluării exporturilor de petrol venezuelene către Statele Unite a fost discutată în timpul ambelor călătorii.

Și sub presiunea europeană, administrația Biden a permis luna trecută companiei petroliere italiene Eni și companiei spaniole Repsol să exporte petrol venezuelan în Europa, deschizând o altă fisură în politica oficială de izolare a economiei lui Maduro.

În același timp, gigantul energetic american Chevron negociază un acord pentru a-i permite să exporte producția din câmpurile sale petroliere venezuelene în Statele Unite, pentru prima dată din 2019, potrivit unui oficial venezuelan și a unei alte persoane familiarizate cu discuțiile.

Compania a refuzat să comenteze acordul, adăugând că respectă regulile actuale ale sancțiunilor.

Unii oficiali iranieni încearcă, de asemenea, să folosească conflictul dintre Occident și Rusia în avantajul țării lor.

Fracțiunile politice care susțin un acord nuclear cu Occidentul susțin că excluderea Rusiei de pe piața energetică a Europei oferă Iranului o oportunitate de a-și recâștiga clienții occidentali de petrol, dacă liderii țării ajung la o înțelegere. De fapt, atât Iranul, cât și Venezuela caută să compenseze ceea ce Rusia le face în Asia, luând cota de piață occidentală pierdută de Rusia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite