Petre Daea, întâlnire cu omologul ucrainean: ”Am stabilit o comunicare săptămânală asupra tranzitului și a importului. Privirile umezite de lacrimile durerii ne-au determinat să cântărim atent, echilibrat, un drum al colaborării

21 aprilie 2023, 08:33

”Am socotit necesar să așteptăm până în data de 25, să vedem ce hotărâre ia Comisia”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunțat vineri, în urma discuțiilor cu omologul ucrainean că au stabilit de comun acord să aibă o comunicare săptămânală asupra tranzitului și a importului.

Am socotit necesar să așteptăm până în data de 25, să vedem ce hotărâre ia Comisia, după care noi ne vom întâlni din nou pentru a ne stabili o regulă pe durată mare de timp, întrucât România și Ucraina sunt țări producătoare mari de cereale. Săptămana viitoare ne vom întâlni, Mikola Solski vine tot aici și eu îi mulțumesc. Ai pășit pragul la prieteni, privirile umezite de lacrimile durerii ne-au determinat să cântărim atent, exact, echilibrat, linistit și sigur, un drum al colaborării, pentru că azi, nu e de azi pe mâine, e un drum al colaborării noastre, a subliniat Petre Daea.

Știindu-se că patru țări au luat unilateral decizia de a opri importul, noi nu am facut acest lucru pentru că am socotit necesar, pe de o parte să fim alături de fermierii români pe de altă parte să ne respectăm acordurile pe care le-am semnat, în așa fel încât regula să rămână regulă pentru a putea avea pe de o parte consistență în decizii și pentru a atinge obiectivul pe care îl urmărim, a spus Petre Daea.

”Suntem solidari şi cu fermierii din celelalte ţări, din Polonia, din Ungaria, din Bulgaria şi din Slovacia, dar regulile trebuie să le facem în comun”

Ministrul Agriculturii a adăugat: vicepreședintele CE a spus foarte clar că decizile luate de colegii noștri care au luat aceste decizii sunt ilegale, lucru pe care l-a consemnat de mai multe ori și s-a impus a se ridica aceste decizii, în așa fel încât Comisia să poată intra în jocul legitim de a stabili regulile care să protejeze fermierii noştri. Suntem solidari şi cu fermierii din celelalte ţări, din Polonia, din Ungaria, din Bulgaria şi din Slovacia, cum şi dumnealor sunt solidari cu noi şi cu fermierii ucraineni, dar regulile trebuie să le facem în comun. Să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice. Nu ne avantajează pe niciunul, dimpotrivă, ne creează probleme suplimentare. Fermierii români îşi pun întrebarea cum România nu poate în condiţiile în care ceilalţi au putut. De aceea, noi am convenit să aşteptăm decizia pe care o va lua Comisia, a arătat ministrul.

România a rămas singura poarta de intrare a cerealelor. Am stabilit să punem un sigiliu mijlocului de transport

Ministrul Agriculturii a mai spus că, în condițiile în care România a rămas singura poarta de intrare a cerealelor, se așteaptă să apară în țara noastră o cantitate mai mare decât până acum, o situație mai dificilă în condițiile în care ceilalți și-au închis granița.

Mijloacele de transport din Ucraina care tranzitează România vor fi sigilate la intrarea în ţară, chiar dacă acestea poartă deja un sigiliu, pentru a putea fi urmărite prin sistem şi confirmate la destinaţie, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la finalul discuţiilor cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski.

Am devenit inamicul numărul unul, dar salvatorul situaţiei

În privinţa tranzitului am socotit a face câteva lucruri, zic eu extrem de importante şi pe care le-am lucrat ieri cu specialiştii. Astăzi se validează prin semnăturile miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu, întrucât nu ministrul Agriculturii este responsabilul tuturor măsurilor care se impun în acest domeniu. Asta nu este o scuză ci un exemplu de implicare a ministrului Agriculturii în situaţii deosebite când are ţara, că am văzut că am devenit inamicul numărul unul, dar salvatorul situaţiei. În poziţia a doua mă aflu tot timpul, indiferent unde şi cât e de greu, a subliniat Petre Daea.

 

Între timp, România a început să pună în practică la frontieră primele măsuri de supraveghere strictă a transporturilor de cereale din Ucraina

Fermierii consideră însă că deciziile sunt tardive, dovadă că prețurile în piață s-au prăbușit. Și totuși, acest lucru nu se vede și în prețul pâinii și al produselor de panificație, care de un an se scumpesc în continuu.

Confruntat cu toate aceste probleme și în așteptarea soluțiilor decise la Bruxelles, ministrul Agriculturii cere colegilor din guvern să nu-l lase singur în gestionarea crizei.

Petre Daea a mai avut discuții cu omologul său ucrainean, miercuri, într-o videoconferință, ocazie cu care Petre Daea a prezentat omologului său situaţia „deosebit de gravă” cu care se confruntă agricultorii români şi l-a informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.

De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe.

Petre Daea l-a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state (Polonia, Ungaria şi Slovacia şi Bulgaria) în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie.

Măsura ar putea fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite