Petrade vândute lângă napolitane și ciocolată. Polițiștii buzoienui au confiscat două tone și jumătate de produse pirotehnice

12 decembrie 2023, 18:40

Petarde lângă napolitane și ciocolată.. Asta au găsit polițiștii din Buzău într-un lanț de supermarketuri din județ. Administratorul avea autorizație să comercializeze maximum 100 de kg de articole pirotehnice pentru tort. Artificii şi lumânări. În realitate au fost găsite 2 tone și jumătate de articole pirotehnice în magazine și depozite. Pentru inventarierea lor, toți polițiștii Biroului de Arme Explozivi au numărat aproape un milion de petarde, timp de 24 de ore!

Dragoș Neagu, şef birou Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice Buzău: Aici avem cel mai comun tip de petarde comercializate. Toate aceste articole au un fitil. Întârzie la peste 7 secunde, tot acest praf, substanța retardantă lipsește sau e în cantitate mult mai mică.

Petardele au fost găsite la familie cu trei copii. Au fost cumpărate pentru distracție, dar sunt expirate din 2017. Substanța retardantă lipsește. Ecestea pot exploda oricând și pot să aibă urmări deosebit de grave.

Poliţia avertizează că pe piață, în această perioadă, se găsesc petarde și mai mari și mai periculoase cu încărcătură explozivă mult mai mare, care pot fi letale, dacă nu sunt manevrate corespunzător sau de către o persoană autorizată.

Dragoș Neagu, şef birou Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice Buzău: Petarde din categoria F 3 și F4, foarte mari ca volum și încarcătur explozivă. Acestea pot provoca moartea, explozia e foarte puternică și pot produce distrugeri insemnate.

Poliţiştii mai recomandă că amatorii să evite piaţa neagră şi să respecte perioada şi locul de folosire a petardelor.

Inspector Cristian Grigorescu, purtător de cuvânt IPJ Dolj: Să cumpere articole pirotehnice doar de la persoane juridice autorizate, să verifie eticheta. Să nu achiziționeze articole pirotehnice din mediul on line. Legea prevede câteva excepții: interzicerea folosirii între orele 24.00 și 06.00, la o distanță mai mică de 50 de metri de locuințe, la o distanță mai mică de 500 m de păduri, pe drumurile publice, aleile pietonale, aglomerări de persoane.

Cei care comercializează și folosesc obiecte pirotehnice în afară legii riscă dosar penal și condamnări la închisoare, dacă sunt consecinţe grave.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite