Petiția online care îi solicită demisia șefului OMS a atins ținta de un million de semnături. Ghebreyesus: “Urgența mondială a fost declarată în 30 ianuarie. Lumea a avut suficient timp să reacționeze”

Petiția online care îi solicită demisia șefului OMS a atins ținta de un million de semnături
Petiția online care îi solicită demisia șefului OMS a atins ținta de un million de semnături
24 aprilie 2020, 14:16

Directorul OMS este acuzat că a ignorat gravitatea focarului de coronavirus din China și că a declarat târziu urgența mondială pentru sănătate la sfârșitul lunii ianuarie.

În fața reproșurilor, șeful OMS – Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut declarații la conferința de presă online, de ieri, de la Geneva.

Întrebat de jurnaliști despre oportunitatea momentului în care agenția a declarat Covid-19 urgență mondială de sănătate, acesta a ținut să facă precizări: ”Până în 30 ianuarie nu puteam  vorbi de urgență mondială… Chiar dacă în China erau multe cazuri, în afara ei erau 82 și majoritatea în zone vecine”. Explicațiile sale au fost că la acel moment în Europa erau 10 cazuri – 5 în Franța, 1 în Finlanda, 4 în Germania – în Africa nu era niciun caz.

Oficialul s-a apărat arătând că nu directorul general ia decizia declarării urgenței mondiale de sănătate ci doar o anunță la sugestia experților OMS, iar acești specialiști ai țărilor membre se bazează pe Regulile Internaționale de Sănătate cuprinse în documentul IHR2005.

Ghebreyesus a subliniat: ”Vreau să fie clar: urgența mondială a fost declarată în 30 ianuarie, pe baza opiniei experților noștri reuniți din toată lumea, care au folosit criterii pentru a-mi recomanda să permit declararea urgenței mondiale de sănătate, pe care am anunțat-o eu însumi. Deci, privind înapoi, cred că am declarat starea de urgență la momentul potrivit.”

La finalul răspunsului său, directorul-general al OMS conchis răspicat: ”Lumea a avut suficient timp să reacționeze: repet erau 82 de cazuri (de COVID-19) în afara Chinei. A fost suficient timp să-l retezăm din rădăcină. Au trecut două luni și jumătate!”

Autor Mihaela Căciuleanu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite