Petiția “împotriva statutului de Primă Doamnă pentru Brigitte Macron”, 150.000 de semnături

6 august 2017, 15:53

„Nu există niciun motiv pentru ca soția șefului statului să poată obține un buget din fonduri publice”, scrie ]n petiția adresată președintelui Emmanuel Macron și premierului Philippe.

Petiția a fost lansată pe site-ul change.org de Thierry Paul Valette, președintele mișcării politice Egalitatea Națională.

„Brigitte Macron dispune la ora actuală de o echipă de doi-trei colaboratori, doi secretari și doi agenți de securitate, ceea ce este suficient”, mai afirmă textul, în contextul de economiilor pe care dorește să le realizeze guvernul Macron.

“Cu toate acestea, într-o perioadă de moralizare a vieții politice franceze”, prin adoptarea recentă a unui proiect de lege care interzice angajarea membrilor de familie drept colaboratori de către miniștri și parlamentari, ‘nu putem cauționa în mod decent inițiativa unui statut specific al soției”.

Petiția a fost lansată în condițiile în care, în timpul campaniei prezidențiale, Emmanuel Macron a susținut că, dacă va fi ales, soția sa va avea „un rol public”, fără a fi „remunerată de contribuabil”.

Tema statutului de Primă Doamnă a ajuns săptămâna trecută în Adunarea Națională, cu prilejul dezbaterii proiectelor de lege privind moralizarea vieții politice. Deputații stângii radicale au apărat fără succes un amendament pentru ca soției președintelui, ca și celor alor membrilor guvernului sau parlamentarilor, să nu li se poată pune la dispoziție resurse financiare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Franța, prima țară cu o lege împotriva hainelor ieftine chinezești

Referendum la Paris, pe tema triplării tarifelor de staţionare pentru SUV-uri