Peste 1000 de judecători şi procurori cer sesizarea Comisiei de la Veneția și GRECO în cazul superimunității de care ar urma să beneficieze magistrații

23 martie 2021, 20:52

Pestre 1000 de judecători şi procurori au semnat un memoriu în care cer inclusiv președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, să nu voteze proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale şi să sesizeze urgent Comisia de la Veneția și GRECO.

Aşa-numitele „garanţii” (…) sunt inacceptabile într-un stat de drept. Condiţionarea trimiterii în judecată a judecătorilor și a procurorilor, pentru savârşirea anumitor infracţiuni, în special cele de corupţie, de încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un „filtru” neconstituţional şi scade încrederea publică în actul de justiţie, deoarece riscă să fie percepută ca o „garanţie a impunităţii” magistraţilor suspectaţi de corupţie sau ca o „superimunitate„, reclamă magistraţii care semnează memoriul-protest.

Liderii coaliției majoritare dau însă un semnal fără echivoc.

Potrivit unor surse, compromisul a fost făcut pentru a asigura voturile UDMR în favoarea desființării SIIJ, dar ar putea fi atacat la Curtea Constituțională de către PSD. Nu este exclus ca PNL și USR -PLUS să se folosească de o eventuală decizie negativă a Curții pentru a elimina apoi obligativitatea avizului CSM pentru judecarea magistraților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă