ANPC: Peştele şi produsele din peşte nu trebuie achiziţionate din locuri neautorizate

Peştele şi produsele din peşte nu trebuie achiziţionate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă, astfel încât există riscul cumpărării unui produs care poate afecta sănătatea consumatorilor, arată Paul Anghel, director general al ANPC.

 

24 Martie 2022, 13:03 (actualizat 24 Martie 2022, 13:11) Știrile TVR |
Pește confiscat

"Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea", a scris joi reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pe pagina sa de Facebook.

Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătatea, Paul Anghel subliniază că trebuie avute în vedere mai multe aspecte. Astfel, o atenţie deosebită trebuie acordată aspectului exterior al produsului pentru o primă apreciere asupra gradului de prospeţime. Nu trebuie achiziţionate produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, cu miros şi culoare modificate.

De asemenea, consumatorii trebuie să refuze peşte şi produse din peşte pentru care au îndoieli privind gradul de prospeţime.

"Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. La cumpărarea peştelui şi a produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului", arată sursa citată.

De asemenea, Anghel sfătuieşte consumatorii ca atunci când cumpără produse din peşte refrigerate sau congelate să acorde o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului şi condiţiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât şi la domiciu. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective, subliniază directorul general al ANPC.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI