Peste o sută de țări au cerut ajutorul FMI pentru a face față pandemiei

17 aprilie 2020, 08:46

FMI este gata să folosească toate instrumentele pentru a extinde la maximum capacitatea de creditare. Declarația a fost făcută de președinta instituției, după ce a fost emis un avertisment potrivit căruia economia globală este pe cale să înregistreze cel mai puternic declin după 1930.

Păstrați chitanțele, nu dorim ca responsabilitatea și transparența să fie ignorate în această criză, le-a recomandat directorul FMI șefilor de guvern care cer împrumuturi de urgență pe bandă rulantă în această perioadă.

În aprilie, conducerea FMI va da aprobări pentru jumătate din avalanşa de cereri sosite pentru acordarea de resurse. 102 ţări au cerut astfel de resurse.

La nivelul Europei, pandemia aduce o scădere a PIB cu 3 % pentru fiecare lună de restricții și inactivitate economică. Ceea ce, susțin experții FMI, ar duce la o contracție anuală a economiei europene cu cel puțin 6,5%.

FMI consideră că recesiunea s-ar putea extinde în 2021 dacă factorii de decizie nu reusesc să se coordoneze la nivel global în privința răspusului la pandemie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite