Peste o mie de elevi de la două licee din Târgu Mureș nu știu unde vor merge la școală. Implicații diplomatice și reacții politice

7 septembrie 2017, 21:11

ACTUALZARE Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a anunţat joi seara că în urma primirii motivării instanţei de judecată referitoare la suspendarea executării deciziei nr. 1385/31.08.2017 emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, s-a decis arondarea elevilor şi părinţilor acestui liceu la altă unitate şcolară.  „Am primit motivarea, am emis ordinul către IŞJ Mureş în aşa fel încât elevii să fie înscrişi în clase şi profesorii să le predea începând cu ziua de luni. Elevii şi profesorii vor fi arondaţi unui liceu, astfel încât până la finalizarea unui proces aflat pe rolul instanţei de judecată şi până la finalizarea anchetei DNA, în care sunt implicaţi membrii Consiliului de Administraţie din acea perioadă şi fostul inspector general şcolar judeţean, elevii să nu aibă de suferit. Este singura soluţie pe care poate să o sugereze Ministerul Educaţiei Naţionale la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. Vor fi sub tutela altui liceu, este o soluţie provizorie, până la soluţionarea în instanţă. În momentul în care se va soluţiona procesul, lucrurile vor reveni la normal. Ieri am primit motivarea instanţei în baza acestei motivări. Direcţia juridică a găsit soluţia legală prin care elevii afectaţi de acest conflict local să nu piardă nimic din prima zi de şcoală”, a declarat ministrul Educaţiei la un post TV, citat de Agerpres.

Cei peste 300 de elevi înscriși la liceul Teologic Catolic nu știu unde vor merge la școală luni. În aceeași situație se află și cei peste 900 de elevi ai Colegiului Național Unirea din Târgu Mureș. Potrivit contractului între Biserica Romano Catolică și primăria Târgu Mureș, dacă Liceul Teologic Catolic nu se înființează, Colegiul Unirea nu va mai putea funcționa în vechea clădire.

Mitingul de ieri de la Târgu Mureș organizat de biserica romano-catolică a strâns aproape două mii de persoane. Au participat si lideri ai UDMR. Proteste au fost organizate și în alte orașe.

Înființarea Liceului Teologic Catolic a fost declarată ilegală de către Tribunalul Mureș în iunie, iar două luni mai târziu Curtea de Apel Târgu Mureș confirma decizia. Procurorii DNA au început încă de anul trecut urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Judetean Mureș, Stefan Someșan, și a fostului director al liceului teologic catolic. Potrivit procurorilor, nu există nicio aprobare a ministerului Educației pentru înființarea acestui liceu. Primarul muncipiului Târgu Mureș susține însă că inspectorul ar fi greșit pentru că ar fi supus unor presiuni politice.

Situația Liceului Teologic din Târgu Mureș a intrat și în atenția autorităților de la București.

Conducerea primăriei Târgu Mureș susține că elevii care au fost înscriși deja la Liceul Teologic Catolic vor fi repartizați la liceul Unirea și liceul Bolyai din Târgu Mureș. În luna decembrie, rețeaua școlară va fi reorganizată și atunci situația lor va fi definitivată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite