Peste o mie de cercetători chinezi au părăsit SUA după declanșarea mai multor anchete privind furturi de tehnologie

Șeful Diviziei de Securitate Naţională din Departamentul Justiţiei John Demers
Șeful Diviziei de Securitate Naţională din Departamentul Justiţiei John Demers
3 decembrie 2020, 10:40

Șeful Diviziei de Securitate Naţională din Departamentul Justiţiei, John Demers, a afirmat într-o discuţie găzduită miercuri de Institutul Aspen că peste o mie de cercetători chinezi au părăsit Statele Unite în timp ce departamentul a declanşat numeroase anchete penale împotriva unor agenţi chinezi pentru spionaj tehnologic şi industrial.

Un oficial din Departamentul Justiţiei a precizat că aceştia sunt un grup diferit faţă de cei menţionaţi de Departamentul de Stat în septembrie, când Washingtonul a anunţat că a revocat vizele a peste 1.000 de cetăţeni chinezi, în contextul unei măsuri prezidențiale.

Potrivit unui oficial, cercetătorii la care s-a referit Demers şi despre care autorităţile americane cred că sunt afiliaţi Armatei chineze de eliberare a poporului au fugit din SUA după ce FBI a întreprins audieri în peste 20 de oraşe și după ce Departamentul de Stat a închis Consulatul de la Houston.

„Numai chinezii au resursele, capacitatea şi voinţa” de a se implica în activităţi de influenţă străină de amploarea celor constatate de agenţiile americane în ultimii ani, a afirmat Demers.

Potrivit şefului contrainformaţiilor de la biroul Directorului Informaţiilor Naţionale, William Evanina, agenţi chinezi au luat deja la ţintă membri ai viitoarei administraţii Biden, precum şi „persoane apropiate” de echipa președintelui ales.

Cercetători chinezi care erau monitorizaţi de agenţiile americane „vin toţi aici la ordinele guvernului chinez”, a menţionat Evanina.

China a descris acţiunile de revocare a vizelor drept persecuţie politică şi discriminare rasială.

Relaţiile dintre SUA şi China s-au deteriorat în mandatul lui Donald Trump până la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, cu dispute în probleme mergând de la comerţ şi tehnologie până la situaţia din Hong Kong şi pandemia de coronavirus.

În acest context, cotidianul New York Times a relatat joi că administraţia Trump a emis noi reguli care restricţionează călătoriile în SUA pentru membri ai Partidului Comunist Chinez şi pentru familiile lor. Noua politică limitează valabilitatea vizelor de călătorie pentru aceste persoane la numai o lună şi o singură intrare pe teritoriul Statelor Unite, scrie NYT, citând surse familiarizate cu acest subiect.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite