Peste jumătate dintre cei 55.000 de medici din România sunt concentraţi în marile centre universitare. Lipsa infrastructurii este principala cauză a crizei de doctori

20 martie 2023, 21:33

Pacienţii care ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti trebuie să aştepte uneori cu orele să-i vadă un medic. Peste jumătate dintre posturile din grila de personal sunt vacante. Cel mai mare deficit e la ATI şi la Imagistică, iar la Cardiologie şi la Neurologie, gărzile sunt asigurate cu eforturi supraomeneşti.

Bogdan Nica, manager, Spitalul Județean de Urgență Ploiești: Să ţii un medic cu foarte multe consultaţii, foarte multe ore, îi creezi condiţia de a greşi.

Medici de toate specialităţile au renunţat la posturile de la spitalul public, deşi salariile depăşesc 13.000 de lei pe lună. Au plecat din ţară sau în sistemul privat, spre disperarea pacienţilor.

Spitalul a scos la concurs 100 de posturi şi a convins autorităţile locale să le ofere viitorilor angajaţi bani pentru cazare, prime de instalare şi alte stimulente. Tot mai puţini medici sunt însă dispuşi să lucreze în spitale din provincie.

Bogdan Nica, manager, Spitalul Județean de Urgență Ploiești: Altă posibilitate ar fi să putem să urgentăm echivalarea medicilor din Republica Moldova. E mai uşor să-şi echivaleze studiile în Franţa, decât în România.

Pe lângă venituri motivante, medicii vor şi condiţii mai bune de muncă, dar şi perspective în carieră.

Vasile Barbu, președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: Dacă medicul de la Călăraşi sau de la Giurgiu ar avea posibilitatea să ajungă profesor universitar, de ce nu. Nici acum, în aceste judeţe, nu trimitem măcar rezidenţi.

Deşi numărul profesioniştilor din Sănătate a crescut semnificativ în ultimii ani, dezechilibrele majore dintre oraşe şi comune nu s-au redus, ci chiar s-au agravat, potrivit datelor oficiale. Unui medic de la ţară i-au revenit de peste nouă ori mai mulţi locuitori decât unuia în mediul urban, unde activează 90 la sută dintre doctori.

Mai mult, peste jumătate dintre cei 55.000 de medici cu drept de practică în România sunt concentraţi în marile centre universitare, la București, Timișoara, Iași, Cluj, Craiova şi Târgu Mureș. Iar judeţe precum Prahova, Giurgiu, Teleorman, Călărași, Dâmbovița şi nu numai, sunt puternic lovite. Pentru mulţi pacienţi cu urgenţe, dar şi cu boli cronice, singura soluţie sunt centrele mari.

Daniel Coriu, președinte Colegiul Medicilor România: 36 de județe împart 27.000 de medici. Avem trei județe cu sub 300 de medici și 10 județe cu sub 500 de medici. Pe termen mediu, ar trebui să facem aceste locuri mai atractive. Infrastructură medicală de calitate, aici este principala problemă.

Ţările mai bogate au tot recrutat personal de la noi, în condiţiile în care întreaga Europă se confruntă cu lipsa personalului medical. Organizaţia Mondială a Sănătăţii va căuta soluţii cu statele membre din regiune la o reuniune la nivel înalt, organizată la Bucureşti, săptămâna aceasta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite