Peste jumătate din mașinile care circulă pe drumurile României sunt mai vechi de 15 ani

3 februarie 2022, 13:09

Datele oficiale arată că la finalul anului trecut, parcul auto al României număra 7,6 milioane de autovehicule. Grav este că dintre acestea, 4,4 milioane sunt mai vechi de 15 ani și aproape 1,8 milioane sunt mai vechi de 10 ani. A crescut îngrijorător în ultimul an și numărul mașinilor chiar mai vechi de 20 de ani.

Dan Babu, specialist auto: Creșterea este foarte mare de la 2020 la 2021, aproape 22%. Adică în cifre exacte, aproape 385.000 de mașini de peste 20 de ani. Statistica asta ne arată că s-au înmulțit foarte mult mașinile foarte vechi, nefiind impozitate într-un fel sau altul, fără să existe vreau taxă de mediu sau vreun timbru sau ceva de genul asta.

Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica: Așa ni s-a spus la fiecare întâlnire. Nu este o taxă populară, nu este acum momentul, așa ni s-a spus mereu. Nu e momentul pentru un impozit de mediu. Gândiți-vă că unele sunt în stare tehnică destul de proastă și atunci emisiile sunt și de 4-5 ori decât cele prevăzute în cartea tehnică.

Ministerul Mediul dă asigurări că face eforturi pentru că în următorii ani să înnoiască parcul auto național.

Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului: Pentru ținta pe care România inclus-o în PNRR de a scoate din trafic 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani și cu norme de poluare sub Euro 3 până în anul 2026. Este un angajament național.

Țintele sunt însă departe de ceea ce are nevoie România, susțin experții în domeniul auto. Ei atrag atenția că în actualele condiții, pe șosele se pot întâmplă în orice moment tragedii.

Dan Barbu, preşedinte Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente: Problema cea mai mare este întreținerea lor. Foarte puține din mașini ajung în service-uri și se repară in condiții conforme. Atât timp cât starea lor de întreținere este precară, este normal că reprezintă un pericol pentru circulația pe drumurile publice.

Din totalul de 7,6 milioane de mașini înmatriculate în România, sub 10 la sută au o vechime mai mică de 5 ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite