Peste două săptămâni începe un nou an şcolar. Edilii, nepregătiți. Elevi care vor învăța în schimburi sau vor fi alocați în clădiri aflate la distanță mare de casă, din cauza lucrărilor neterminate din unitățile de învățământ

1 septembrie 2023, 21:54

La Şcoala Gimnazială nr. 22 din sectorul 3 al Capitalei, prima săptămână va fi alocată programului Şcoala Altfel. Doar aşa muncitorii ar mai câştiga un pic de timp, cât să termine lucrările la etajul al doilea, spune directorul. Asta le-ar permite elevilor să înveţe în două schimburi, până când lucrările vor fi gata. Directorul nu pare deranjat de situaţie.

Iulian Lucian Fota, directorul Şcolii Gimnaziale Mexic: 1 noiembrie eu zic că intrăm cu tot efectivul pe un singur schimb şi în toată şcoala.”

În sectorul 3, primarul anunţă lucrări de modernizare cu fonduri europene. 51 de corpuri de clădire din 41 de unităţi de învăţământ trec printr-un proces de izolare a pereţilor exteriori, înlocuirea tâmplăriei sau a instalaţiei de încălzire. Din această cauză, în unele şcoli se va învăţa în mai multe schimburi, în altele elevii vor fi relocaţi.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: „Această şcoală a fost renovată în urmă cu mai mulţi ani, prin programul Băncii Europene pentru Investiţii. Însă, se pare că tot ceea ce s-a făcut la momentul respectiv nu mai corespunde regulilor de acum. Aşa că s-a renunţat la tot până la cărămidă. Pardoselile au fost scoase şi vor fi înlocuite, geamurile vor fi şi acestea înlocuite pentru că erau din tâmplărie PVC, iar acum e nevoie de tâmplărie de aluminiu şi izolaţia exterioară a clădirii va fi de asemenea înlocuită. Aşa că vor fi cheltuite alte sume de bani.”

Robert Negoiță, primarul sectorului 3: „S-au schimbat şi normele ISU. Ce era voie acum 10 ani şi acum 20 de ani astăzi nu mai e permis.”

96 de milioane de euro costă aceste lucrări la şcoli.

Tot în sectorul 3, părinţii de la Şcoala Gimnazială 88 nu au fost informaţi în mod oficial despre o eventuală relocare şi sunt îngrijoraţi. Printr-o hotărâre din 16 august, Consiliul Local a aprobat acolo lucrări de extindere, consolidare şi modernizare.

Elena Savin, preşedinta Asociaţiei de Părinţi, Şcoala Gimnazială nr. 88, sector 3, Bucureşti: „La clasele 0-IV sunt doar de primar, sunt doar învăţătorii care stau cu ei. Dar la clasele V-VIII este fiecare materie cu profesorul lui. Dacă tu îmi duci mie copiii mei de la V-VIII în trei şcoli, profesorii cum mai ajung la ore?”

Alt sector, alte probleme fără răspuns. Toţi elevii Şcolii Gimnaziale I. G. Duca din sectorul 5 ar urma ca în două săptămâni să fie relocaţi în trei spaţii, unul fiind o clădire de birouri. Şcoala este încadrată în clasa de risc seismic II.

Conducerea refuză să comenteze până la momentul la care va avea o înştiinţare de la primărie în legătură cu spaţiile puse la dispoziţie.

Inspectoratul Şcolar Bucureşti nu are încă o situaţie centralizată cu toate şcolile aflate la început de an şcolar în reparaţii şi nici cu numărul elevilor afectaţi de relocări sau de cursuri în mai multe schimburi.

Probleme sunt şi în ţară.

Zece zile au mai rămas până la startul noului an şcolar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite