Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Peste 97% dintre români cer sa fie informați despre datele lor personale

Asociaţia Specialiştilor în Confidențialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD) a lansat în luna februarie 2019, în premieră pentru România, un studiu comparativ ce are drept scop evaluarea gradului de conştientizare în rândul persoanelor fizice a importanţei datelor cu caracter personal. Studiul s-a desfășurat în perioada 6-28 Februarie 2019, simultan în România și în Republica Moldova. Care sunt datele personale și cum le putem proteja ne-a explicat în Telejurnalul Matinal Cristian Deca, vicepreședintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD).

04 Martie 2019, 10:31 (actualizat 04 Martie 2019, 10:45) |
Românii sunt interesați de datele personale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit studiului, populația României are un acces crescut  la tehnologie și utilizează frecvent internetul, cu o încredere surprinzător de mare în informațiile de pe internet (fenomenul Dr.Google). Cu toate acestea, la nivel declarativ, respondenții, în proporție de 76%, au confirmat că nu au încredere în știrile și informațiile primite prin intermediul rețelelor de socializare, pe o scară a încrederii de la 1 la 10 alocând un maxim de 5.

9% au declarat că este dificil să își protejeze propriile date cu caracter personal, iar 24.7% nu au auzit de Autoritatea din România responsabilă cu protejarea drepturilor privind protecția datelor cu caracter personal (ANSPDCP)

1% consideră ca sunt informați “parțial” privind drepturile în ceea ce privește protecția datelor personale, 10.8% afirmând că nu sunt informați deloc.

Așa cum reiese din studiu asociației noastre, românii înțeleg cât de importante sunt datele personale și ce drepturi au, crescând astfel presiunea asupra companiilor și instituțiilor publice. Trebuie să ținem cont de faptul că majoritatea operatorilor de date din România au încercat conformarea cu prevederile GDPR doar la nivel formal, fiind posibil ca în viitor să ne confruntăm cu un val de procese îndreptate împotriva acestora. Este nevoie de un mesaj de interes public national și unitar care să reamintească operatorilor și persoanelor vizate importanta datelor personale”,  spune Cristiana Deca, vicepreședinte ASCPD.

În urma analizei concluziilor acestui studiu, ASCPD a decis inițierea unei campanii naționale de conștientizare a datelor cu caracter personal, prin obținerea statutului și promovarea unui mesaj de interes public către toată populația.

ASCPD a realizat, împreună cu prof. Daniel J. Solove de la Facultatea de Drept a Universității George Washington, o sinteză în limba română a întregului Regulament (UE) 2016/679, într-o singură pagină A4.

(w500) Sinteza R

 

Începând cu 25 mai 2018, a intrat în vigoare Regulamentul UE nr. 679/2016, cunoscut drept Regulamentul General privind Protecția Datelor Personale (GDPR), potrivit căruia informațiile pe care le deține o companie sau o instituție despre persoanele fizice sunt date cu caracter personal și nu pot circula liber, în mod necondiționat. Aceste date trebuie protejate, iar responsabilitatea protejării lor revine în întregime operatorilor de date.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 14°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 17°C 16°C
CONSTANTA 11°C 11°C
CRAIOVA 20°C 16°C
BRASOV 13°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 19 Aprilie 2019, 12:09
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 19-04-2019
Deschidere: 8279.83
Maxim: 8310.78
Mimim: 8279.83
Variatie: 0.37%
FP
0.96
0.42%
BRD
13.44
0.6%
WINE
19.00
1.06%
SNN
10.84
1.31%
TGN
350.00
0.28%
TLV
2.14
0.23%
SNG
33.35
0.15%
OIL
0.13
2.25%
DIGI
24.50
1.61%
EL
11.15
0.45%
ARHIVĂ ȘTIRI