Peste 7.000 de polițiști, funcționari publici și profesori universitari au fost concediați în Turcia, la un an după tentativa de puci

14 iulie 2017, 23:38

Sâmbătă se împlinește un an de la tentativa eșuată de lovitură de stat militară din Turcia. Vinovatul principal este considerat de către autorități liderul religios Fethullah Gulen, creierul unei organizații internationale cu ramificații în 150 de țări și în toate segmentele sociale ale Turciei.

Cum arată Turcia la un an de la tentativa de puci? Subiectul a fost analizat, la Ora de Știri, cu analistul de politică externă Răzvan Munteanu.

Un an de când Turcia trăiește în stare de urgență, în care președintele a obținut puteri extraordinare, iar societatea s-a împărțit în două.

După puci, represiunea a fost teribilă și a vizat toate segmentele națiunii – de la militari, la polițiști, de la profesori, la avocați, de la studenți, la clerici. Zeci de mii de oameni au fost concediați, suspendați, arestați. Au fost închise bănci, companii, școli, mijloace de comunicare în masă. Iar situația s-ar putea acutiza după ce vor intra în vigoare preorgativele sporite ale președintelui.

Erdogan și simpatizanții săi spun că, în urmă cu un an, Turcia a fost la un pas de colaps. Militari rebeli au atacat instituțiile statului de la Ankara, au încercat să preia controlul asupra Aeroportului din Istanbul și chiar să-l captureze sau să-l ucidă pe președinte. Erdogan a fost salvat de comandantul Armatei din Istanbul și de informații furnizate de un stat străin. Dar și de zecile sau sutele de mii de civili care au ieșit în stradă pentru a-i bloca pe militarii puciști.

15 iulie 2016 – Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Erdogan: „Rămân alături de poporul meu, nu plec nicăieri”. Filmul evenimentelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite