Peste 40 de specii de păsări din România amenințate cu dispariția. Ministerul Mediului și SOR au elaborat Lista Roșie

A fost elaborată Lista Roșie a speciilor de păsări din România, supranumită și „barometrul vieții”, care măsoară riscul de extincție. Pentru realizarea ei au fost analizate 259 de specii, dintre care 12 au dispărut în ultimul secol din România, iar 43 de specii  prezintă risc de extincție.

06 Decembrie 2022, 19:45 Știrile TVR |
Lista Roșie - păsări pe cale de dispariție / FOTO: Captură site SOR

Lista Roșie este primul pas în identificarea speciilor care au nevoie urgentă de protecție și creează cadrul legal pentru prioritizarea acțiunilor de conservare a speciilor de păsări din România.

Pentru prima dată aceasta a fost aprobată oficial prin Ordin de Ministru de către statul roman și a fost realizată prin colaborarea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”.

„Amenințările și presiunile antropogene sunt mai intense la nivelul speciilor de păsări din zone umede și habitate deschise, precum: pajiști, pășuni, fânețe, terenuri arabile. În aceste habitate se află cele mai multe specii amenințate sau cu tendință populațională negativă. De exemplu, terenurile deschise sunt amenințate de agricultura tot mai intensivă, de folosirea pesticidelor, de monoculturile care sunt preferate în defavoarea terenurile mozaicate, cu petice de vegetație. Zonele umede sunt amenințate de desecări, de piscicultură sau prin pescuitul intensiv care poate cauza mortalitate directă, din cauza plaselor în care se prind păsările. La aceste amenințări și presiuni antropogene se adaugă și efectul schimbărilor climatice”, a precizat directorul de conservare al SOR, Ciprian Fântână.

Conform analizei, șapte specii se încadrează în categoria critic periclitat, dintre care șase sunt clasificate pentru perioada de cuibărire: rața sunătoare, ferestrașul mic, gaia neagră, acvila de câmp, dropia, pescărița râzătoare, și una, gârlița mică, evaluată doar pentru perioada de iernare.

Pe baza rezultatelor Listei Roșii a fost dezvoltată Lista speciilor de interes prioritar ce cuprinde 95 de specii, dintre care au fost identificate 19 specii care au un procent foarte mare (peste 30%) din populația europeană în România, pentru care țara are o responsabilitate mare în asigurarea conservării lor.

Trei specii au și un statut de periclitare național sau global – pelicanul comun, vulnerabil la nivel național deoarece întreaga populație cuibărește într-o singură zonă din România. De asemenea, gâsca cu gât roșu este vulnerabilă atât la nivel național, cât și global și sfrânciocul cu frunte neagră rămâne vulnerabil doar pe plan național.

Un rol important în elaborarea Listei Roșii au avut și datele colectate în schemele de monitorizare implementate în ultimele trei decenii prin colaborarea dintre SOR și Grupul Milvus.

„O parte semnificativă a datelor a fost colectată în cadrul proiectului Ministerului Mediului, dar fără informațiile adunate de-a lungul anilor, prin programele noastre de monitorizare, datele din cadrul Listei Roșii nu ar fi la fel de exacte. Pentru asta dorim să mulțumim voluntarilor care participă la programele de monitorizare, pentru munca pe care o desfășoară în fiecare an – deoarece acest rezultat fantastic de conservare a naturii se datorează în primul rând lor”, a declarat Papp Tamás, președintele Asociației „Grupul Milvus”.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI