Peste 350 de nereguli identificare de pompieri în spitalele din Constanța: instalații electrice improvizate, supraîncărcate, reşouri, candele şi brichete

10 noiembrie 2021, 19:51

Pe 1 octombrie, şapte din cei 10 pacienţi din secția de terapie intensivă a spitalului de Boli Infecţioase Constanţa au sfârşit în incendiul care fi izbucnit de la un scurtciurcuit. Instalaţia electrică a spitalului este veche și de fiecare dată când au făcut verificări, pompierii au constatat că este nefuncțională. Alte trei spitale din județ, în care sunt îngrijiți bolnavi cu Covid-19, nu au autorizații de securitate la incendiu. Este vorba despre Spitalul Județean Constanța, cel de Pneumoftiziologie și Spitalul din Mangalia.

După tragedia de la spitalul de Boli Infecțioase, autoritățile au intensificat controalele în spitalele din tot județul. În 35 de unități medicale au fost identificate peste 350 de nereguli.

Silviu Coșa, prefectul Judeţului Constanța: „Circuitele electrice care nu sunt adaptate consumului sau la care s-au făcut lucrări fără să existe autorizare prealabilă. Nerespectarea unor proceduri în totalitate vizavi de managementul recipientelor cu gaze medicale. Au fost găsite reșouri, aeroterme…”.

Sursele de încălzire suplimentare sunt aduse de pacienți. Degeaba le interzic medicii și asistentele, rudele le pun în pachete inclusiv candele sau brichete. Iar într-o secție Covid unde nivelul de oxigen este crescut, orice scânteie poate provoca un dezastru. Spitalul Județean a suplimentat numărul de pompieri și au montat senzori de oxigen.

Crina Kibedi, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța:Le reamintim atât pacienților cât și aparținătorilor faptul că în spital fumatul este interzis. Îi rugăm pe aparinători să țină cont de reguli și nu le pună în bagaje, brichete, chibrituri, țigări, candele. Orice abatere de la regulă ne poate costa pe toți viața”.

În unitățile medicale suport Covid, acolo unde există și secții de terapie intensivă, pompierii fac verificări din 3 în 3 ore. Aceștia măsoară nivelul oxigenului din încăperi, dar verifică și felul în care funcționează instalațiile electrice.

Autoritățile au cerut eliminarea de urgență a riscurilor. Au dat 37 de amenzi în valoare de 122 de mii de lei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Accident grav între o mașină și un TIR, la Constanța. Două persoane au murit

Incendiu într-un bloc din Constanța. 40 de persoane au ieşit din apartamente