Peste 300 de cuiburi noi descoperite cu aplicaţia "Uite Barza!"

Utilizatorii aplicaţiei au trimis către Societatea Ornitologică Română locația a peste 1.200 de cuiburi de barză din toată țara. Cele mai multe înregistrări de cuiburi sunt în Banat și Muntenia.

19 Iulie 2017, 10:42 (actualizat 19 Iulie 2017, 10:46) |
FOTO: Societatea Ornitologică Română

Utilizatorii aplicației trimit și informații foarte importante legate de cuibăritul berzelor: dacă există pericolul ca unele cuiburi să afecteze rețeaua electrică și dacă păsările sunt în pericol să fie electrocutate sau cuibul să ia foc.

Numărătoarea berzelor se face doar la cuib și doar în luna iulie din trei mari motive.

1. În această perioadă puii sunt destul de mari pentru a putea fi observați și diferențiați față de adulți (păsările adulte au ciocul roșu, puii au ciocul negru).

2. Prin numărarea berzelor la cuib, nu pe câmp, ne asigurăm că nu numărăm aceleași păsări de mai multe ori.

3. La începutul lunii august, berzele se strâng în stoluri de câteva sute și apoi părăsesc România, pleacă în cartierele de iernare din Africa.

De AICI puteti descărca versiunea de aplicatie pentru Android (Necesită Android 5.0 sau o versiune ulterioară)

De AICI puteti descărca versiunea de aplicatie pentru iOS. (Necesită  iOS 8.0 sau o versiune ulterioară)

La ultimul recensământ național al berzelor (în anul 2014), au fost identificate cu ajutorul voluntarilor și al specialiștilor 5.400 de cuiburi de barză albă. Cu ajutorul aplicaţiei, utilizatorii au reușit să identifice până acum peste 350 de cuiburi noi, care nu existau în baza de date.

Recensământul berzelor se va încheia pe data de 6 august, la o lună de la lansarea aplicației. După numărătoarea cuiburilor, SOR va transmite către Enel care sunt cuiburile de barză unde pot apărea pene de curent, iar compania va lua măsuri de protejare atât a păsărilor, cât și a rețelei, prin amplasarea de suporturi speciale pentru cuiburile de barză.

Cea mai cunoscută pană de curent cauzată de o barză a fost în 1955. Atunci, o pasăre a produs un scurtcircuit care a tăiat curentul în zona Băneasa. Pe aeroport era așteptat să aterizeze conducătorul URSS Nikita Hrusciov, dar avionul său a mai survolat capitala timp de 20 de minute, până a fost remediată pana de curent.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TIMP LIBER
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 13°C 10°C
CLUJ 7°C 11°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 12°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI