Peste 260 de militari ucraineni au fost evacuați de la Azovstal în zone ocupate de ruși. Imagini cu soldați scoși pe targă din ambulanță. Regimentul Azov: "Apărătorii din Mariupol și-au îndeplinit ordinul"

Armata ucraineană a confirmat că 264 de soldați au fost evacuați luni seară din Azovstal - 53 la un spital din Novoazovsk, iar restul au fost trimiși la Olenivka. Cu toții ar trebui să facă la un moment dat obiectul unui schimb de prizonieri cu Kievul. Olenivka este un oraș din apropierea liniei frontului din Donețk, pe partea ocupată de ruși. Cei 53 de soldați duși la spital erau grav răniți. Potrivit datelor din presa ucraineană, în jur de o mie de soldați ucraineni luptau, în total, la Azovstal, înainte de această evacuare.

16 Mai 2022, 22:53 (actualizat 17 Mai 2022, 01:59) | Mihaela Carpea |
ARHIVA Soldat ucrainean rănit, predat rușilor - evacuare Azovstal / FOTO: Captură РУХА English

Potrivit ministrului adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, mai mulți apărători au rămas la Azovstal, iar cei evacuați vor face obiectul unui schimb de prizonieri.

"În ceea ce privește apărătorii care rămân încă pe teritoriul Azovstal, eforturile de salvare sunt realizate prin Ministerul Apărării, Forțele Armate ale Ucrainei, Garda Națională și Serviciul de Frontieră", a spus Malyar.

"Mulțumită acțiunilor armatei ucrainene - acțiuni desfășurate de Forțele Armate ale Ucrainei, de serviciile de informații, echipa de negociere, de Comitetul Internațional al Crucii Roșii și de Națiunile Unite - sperăm să putem salva viețile băieților noștri", a declarat președintele Volodimir Zelenski în mesajul său obișnuit, difuzat aproape de miezul nopții.

"Vreau să subliniez că Ucraina are nevoie de eroii ucraineni în viață. Acesta este principiul nostru", a subliniat Zelenski.

"Continuă munca de a-i aduce pe băieți acasă, iar această muncă necesită grijă. Și timp", a mai arătat Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Inițial, Ministerul rus al Apărării a anunțat luni seară că a început evacuarea soldaților răniți ai forțelor ucrainene, adăpostiți în uzina Azovstal din Mariupol.

"Pe 16 mai, ca rezultat al negocierilor cu reprezentanții forțelor ucrainene blocate pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol, s-a ajuns la un acord pentru preluarea răniților", a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit RIA Novosti.

Rețeaua RT a difuzat un material video în care se văd 10-12 autobuze care părăsesc uzina. Autobuzele par să aibă întrebuințări diferite - unele sunt sanitare, fiind marcate cu crucea roșie, altele strict pentru transport.

Presa locală din auto-proclamata republică Donețk a transmis imagini în care apare un soldat rănit, pe o targă, care ajunge la un spital din regiune, luni seara târziu. Soldatul nu vorbea și nu a existat nicio modalitate de a-i confirma identitatea, precizează CNN.

"În acest moment, un regim de încetare a focului a fost instituit în zona întreprinderii și a fost deschis un coridor umanitar, prin care militari ucraineni răniți sunt transportați la o unitate medicală din Novoazovsk, Republica Donețk, pentru a le da asistența necesară", a precizat Ministerul rus al Apărării.

Novoazovsk se află la aproximativ 40 de kilometri de Mariupol.

Într-un scurt comunicat transmis luni seara târziu, Regimentul Azov a anunțat că "pentru a salva vieți, întreaga garnizoană din Mariupol implementează decizia agreată a Comandamentului Suprem al Armatei și speră că va avea sprijinul poporului ucrainean".

"Apărătorii din Mariupol au îndeplinit ordinul, în ciuda tuturor dificultăților, și au distras forțele copleșitoare ale inamicului timp de 82 de zile", se mai arăta în documentul care nu a oferit niciun alt detaliu.

Nu este o capitulare, după cum a fost prezentată acțiunea de către mass-media ruse. Va fi un schimb de soldați ucraineni foarte grav răniți pentru prizonieri de război ruși, a precizat Denys Prokopenko, comandant al Regimentului Azov.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI