Peste 22.000 de păsări dintr-o fermă din Maramureș unde a fost confirmată gripa aviară, omorâte

Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat în județul Maramureș, la o fermă de păsări. Este al doilea înregistrat pe aceeași platformă avicolă. Peste 22 mii de păsări au fost eutanasiate și incinerate. Autoritatile au stabilit că fermele în care a apărut virusul foloseau același mijloc de transport al dejecțiilor. Pentru a opri răspândirea virusului, circulația persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport este restricționată pe drumurile de acces între toate cele 9 ferme de pe platformă.

19 Ianuarie 2020, 10:30 (actualizat 19 Ianuarie 2020, 14:43) |
Nou focar de gripă aviară la aceeași fermă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureș, inițial au fost 20 de păsări bolnave.

"Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a întrunit în ședință, după confirmarea bolii, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București, în focarul secundar de gripă aviară de la Seini. După ce am fost anunțat de către DSVSA Maramureș cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar au fost recoltate probe și transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la București. A fost confirmată boala, cu același subtip de virus H5N8. Inițial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creșterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare", a arătat prefectul Nicolae-Silviu Ungur în comunicatul citat de Mediafax.

"Ancheta epidemiologică efectuată de către specialiștii DSVSA Maramureș a relevat faptul că există un raport de cauzalitate, cele două ferme au utilizat același mijloc de transport pentru dejecții. Sunt menținute restricțiile de acces și deplasare în zona celor nouă societăți comerciale de pe platformă, de către poliție, jandarmi, poliția locală, autorități sanitar-veterinar și autoritățile locale. Se aplică, în continuare, măsurile de supraveghere și control pentru exploatațiile din afara zonei de restricție. De asemenea, sunt realizate filtre rutiere la intrarea în județ, cu scopul de a supraveghea și a nu permite transporturi ilegale de păsări", subliniază reprezentanții Prefecturii Maramureș.

Cel de-al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la ferma de păsări din Seini, judeţul Maramureş, la trei zile după ce fusese diagnosticat primul focar.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI