Peste 20 de filiale îi cer lui Liviu Dragnea convocarea unui Comitet Executiv. O parte dintre liderii locali vor să-i ceară demisia

13 septembrie 2018, 10:55

Taberele pro și contra Dragnea se conturează tot mai clar în PSD: în timp ce Liviu Dragnea și-a adunat apropiații la sediul din Kiseleff, la Giurgiu s-au strâns nemultumiții. Oficial erau acolo pentru a-l alege pe liderul PSD Giurgiu, funcție care în final i-a revenit lui Nicolae Bădălău. Discuțiile au alunecat însă spre subiectul schimbărilor care s-ar impune în Guvern. Pe scena teatrului din Giurgiu au fost prezenți Niculae Bădălău, Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu, Codrin Ștefănescu și Mihai Tudose. Liderul PSD Giurgiu a vorbit despre necesitatea organizarii Comitetului Executiv Național și convocarea lui de către Liviu Dragnea. Niciun cuvânt despre o scrisoare în care s-ar cere demisia lui Liviu Dragnea. În discuțiile de la Giurgiu nu s-a pus problema contestării premierului Vioric Dăncilă sau a vreunui Guvern PSD.

 

UPDATE Vicepreşedinţii PSD Paul Stănescu şi Adrian Țuţuianu, au transmis, la conferinţa judeţeană de alegeri a filialei Giurgiu, mesaje de unitate pentru partid. Iar președintele filialei PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, ales astăzi în funcție,  este de părere că e nevoie de o remaniere.

Paul Stănescu, vicepreședinte PSD: Consider foarte important la acest moment să rămânem uniţi, să avem majoritate parlamentară, să avem guvern până în 2020 (…) pentru a duce la capăt programul de guvernare pe care niciun partid, împreună cu colegii noştri de la ALDE, nu l-a avut în 28 de ani’.

Adrian Țuţuianu, vicepreşedinte PSD: Fac un apel de aici, de la Giurgiu, la toţi colegii noştri de partid să rămânem uniţi (…) În următoarea perioadă, trebuie să ne preocupe menţinerea coaliţiei de guvernare, a majorităţii parlamentare consistente de aceea fac apel să rămânem uniţi şi să dăm consistenţă acestei majorităţi parlamentare.

Niculae Bădălău, președintele filialei PSD Giurgiu: Este vizibil că până la urmă trebuie o remaniere. Dar unde, când și cum, premierul decide când vine în Comitetul executiv cu această propunere.

UPDATE Din ce în ce mai mulți fac parte din tabăra anti Dragnea. Ar fi aproximativ 29 de semnături pe acea scrisoare pe care vor să o înainteze partidului și să ceară convocarea unui comitet executiv extraordinar. Nu a fost încă hotărât momentul înaintării scrisorii. Aceasta va fi făcută publică. Nucleul dur al PSD s-a adunat la Giurgiu, în jurul lui Niculae Bădălău, care a fost ales președinte al filialei din acest județ. Niculae Bădălău a primit chiar felicitări din partea lui Liviu Dragnea pentru președinția filialei. S-a vehiculat ideea că Viorica Dăncilă i-ar putea lua locul lui Liviu Dragnea pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că este nr. 2 în partid, și așa e statutar. Pentru un președinte plin ar urma să se organizeze un congres în februarie. Cei prezenți au spus că vor merge înainte cu modificările la legile justiției și codurile penale și vor continua să pună în aplicare programul de guvernare.

UPDATE Este pentru prima oară când îi vedem laolaltă pe cei care formează nucleul dur de nemulțumiți. Alături de Niculae Bădălău au fost, la ședința de la Giurgiu, Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu, Mihai Tudose și Codrin Ștefănescu, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. Liviu Dragnea ar fi spus, astăzi, că ar fi dispus să facă un pas în spate, dacă, într-adevăr, numărul celor nemulțumiți ar fi atât de mare, undeva peste 20 de filiale județene care să-i ceară să plece din fruntea partidului.

UPDATE Liderii care vor o schimbare radicală atât în interiorul partidului, cât și la Guvern își unesc forțele pentru a cere convocarea unei ședințe a Comitetului Executiv, o ședință extraordinară în care să se discute toate nemulțumirile, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. Peste 20 de filiale ar fi pregătite să înainteze un document prin care să ceară această ședință de urgență. O parte dintre acești lideri vor să meargă mai departe și să îi ceară demisia lui Dragnea, atât din fruntea partidului, cât și din funcția pe care o deține la Camera Deputaților. De cealaltă parte există și nemulțumiți mai moderat, care n-ar vrea să meargă atât de departe, care ar prefera ca Liviu Dragnea să facă un simplu pas în lateral și și-ar dori o remaniere amplă a Guvernului, iar din Guvern să plece inclusiv miniștrii apropiați lui Liviu Dragnea – pe această listă fiind și ministrul de Interne Carmen Dan. Nimeni nu dorește momentan să spună când va înainta această scrisoare, nimeni nu dorește să și-o asume public.

 

Un număr mare de organizații din PSD, liderii care conduc aceste organizații sunt nemulțumiți de modul în care este condus partidul, de modul în care aceste tensiuni din interiorul partidului afectează imaginea acestuia, sunt nemulțumiți că PSD a scăzut în sondaje și că atenția este distrasă de la ceea ce ar trebui să se întâmple constructiv și în centrul atenției sunt aceste lupte interne din cadrul PSD, sunt nemulțumiți că Liviu Dragnea se consultă cu un număr restrâns de persoane și nu ia decizii așa cum ar trebui să se întâmple statutar în cadrul Biroului Politic și în cadrul CEX.

Peste o treime dintre organizații, potrivit informațiilor Știrilor TVR, sunt pregătite să înainteze un document prin care să solicite convocarea unei ședințe extraordinare a Comitetului Executiv, în condițiile in care deși s-a discutat despre o astfel de ședință, președintele partidului vorbea despre necesitatea unei ședințe, nu s-a stabilit o dată la care să aibă loc, a precizat Andreea Dumitrescu, jurnalist Știrile TVR.

Miercuri a fost prima zi a consultărilor pe care secretarul general al partidului și președintele PSD, Liviu Dragnea, le poartă cu liderii din filiale.

Liviu Dragnea a fost față în față cu o parte dintre contestatarii săi, cu Paul Stănescu, cu Nicolae Bădălău, iar Gabriela Firea nu a fost chemată la aceste discuții, deși conduce două organizații importante ale PSD, atât la București cât și la Ilfov.

Un alt moment important pentru PSD este astăzi organizarea alegerilor interne în cadrul filialei de la Giurgiu unde candidează Nicolae Bădălău și și unde vor fi prezenți mai mulți lideri care sunt de partea sa și care fac parte din tabăra nemulțumiților. Printre ei ar urma să se afle Paul Stănescu,  Adrian Țuțuianu, Marcel Ciolacu, Mihai Tudose, a precizat Andreea Dumitrescu, jurnalist Știrile TVR.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite