Apel pentru triplarea capacităților de energie nucleară până în 2050, la summitul pentru climă din Dubai

2 decembrie 2023, 19:21 (actualizat 6 decembrie 2023, 08:05)

Energia nucleară este una din temele vedeta discutate la summitul pentru climă din Dubai. Un grup de peste 20 de state importante, între care Statele Unite, Canada, Franța, Japonia, dar și România și Polonia solicită un acord pentru triplarea capacităților de energie nucleară la nivel global în următorii 25 de ani. Argumentele lor sunt că energia nucleară este sigură și fără ea nu se poate atinge obiectivul de neutralizare a emisiilor de carbon până în 2050.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: În primul rând, vreau să reafirm că energia nucleară e energie curată, trebuie subliniat acest lucru. Comisia Interguvernamentală pentru Schimbări Climatice menţionează că e de patru ori mai puţin intensivă în carbon decât gazul, de exemplu, echivalentă cu energia eoliană. În al doilea rând, energia nucleară e o formă stabilă şi acceptabilă de energie, ceea ce înseamnă că e o completare perfectă pentru sursele regenerabile.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că energia nucleară este o componentă esențială în mixul de consum al României, care contribuie la securitatea energetică și decabornizare.

Klaus Iohannis: Ne angajăm să finalizăm două noi unități CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă și să construim și să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici, așa cum a arătat și John Kerry, în România. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noștri din Statele Unite și se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit.

Vicepreședinta Kamala Harris a anunțat prima contribuție a Statelor Unite la Fondul verde pentru climă din ultimii aproape 10 ani. Precedenta decizie similară a fost în 2014, în vremea președinției lui de Barak Obama.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite