EXCLUSIVITATE

Peste 2.500 de cuvinte noi, legate de pandemie, au intrat în vocabularul limbii spaniole

Carantină, pandemie, mască și telemuncă au fost cele mai utilizate cuvinte din 2020, arată un studiu realizat de lingviștii spanioli care au elaborat și o nouă versiune a Dicționarului limbii spaniole, adaptat pandemiei. Au fost adăugate noi cuvinte apărute odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus, care nu existau până acum în limba spaniolă. Colega noastră Oana Dobrescu ne dezvăluie care sunt acestea, într-un reportaj în EXCLUSIVITATE pentru Telejurnal.

28 Decembrie 2020, 17:57 (actualizat 28 Decembrie 2020, 22:05) |
Peste 2.500 de cuvinte noi au intrat în vocabularul limbii spaniole
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Noul an aduce-n dar un nou vocabular al limbii spaniole, din care fac parte peste 2.500 de cuvinte noi. Printre acestea: coronavirus, covid, desescalada, desconfinar sau cuarentenar - toate au legătură bineînțeles cu epidemia generată de noul virus.

Unele dintre acestea sunt și cele mai căutate în mediul on-line, cu peste 100 de mii de accesări din peste 2000 de țări într-o singură lună.

Noul vocabular ne va ajută să înțelegem mai bine termenii și va facilita munca traducătorilor români.

Cătălina Iliescu este interpret și traducător autorizat al Casei Regale a Spaniei și al Guvernului și a tradus în limba română recomandările autorităților legate de covid.

Cătălina Iliescu, profesor, traducãtor și interpret: Ne-am lovit de greutãți terminologice, de exemplu duplicitatea cuvântului izolare în spaniolă, aislamiento și confinamiento, aislamiento fiind izolarea individuală la domiciliu într-o încăpere separată față de restul familiei, iar confinamiento fiind izolarea la scară socială a unei populații

Cu ajutorul Cătălinei și limba română a devenit obiect de studiu la Universitatea din Alicante. Efortul ultimilor ani a fost răsplătit de colegi, iar de curând a devenit primul român care face parte dintr-o echipă de conducere a unei universități.

Spaniola are peste 600 de milioane de vorbitori în intreaga lume. Noua ediție a dicționarului poate fi consultată deocamdată on-line. Printre noile cuvinte se numără și unele gastronomice cum ar fi nachos sau falafel, dar și din mediul digital ca emoji, trol sau avatar.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI