Peste 150 de zimbri trăiesc în sălbăticie în Munții Țarcu, din Carpații Meridionali

După aproape 200 de ani de la dispariţia de pe teritoriul României, cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, îşi recâştigă teritoriul. În Munţii Ţarcu din Carpaţii Meridionali, în ultimii 7 ani, s-a derulat cel mai mare proiect de repopulare a zonei cu exemplare din această specie protejată. Proiectul se încheie în aceste zile şi a fost un adevărat succes. În prezent, aici trăiesc în sălbăticie peste 150 de exemplare.

26 Septembrie 2021, 12:27 (actualizat 26 Septembrie 2021, 12:32) |

În primăvara lui 2014, în Armeniş, din Caraş Severin, erau aduse 17 exemplare de zimbru. Așa începea cel mai important proiect de repopulare cu zimbri desfășurat vreodată în Europa. De atunci și până acum, în Munții Ţarcu au fost aduse exemplare din peste 30 de rezervații și centre de reproducere din diferite țări. S-au adaptat aici și acum formează cea mai numeroasă populație de zimbri liberi din România, care stăpânește o suprafață de 10 mii de hectare.

Prezența zimbrilor este foarte importantă pentru ecosistemul zonei.

Succesul acestui demers finanțat de Uniunea Europeană îi încurajează pe inițiatori să meargă mai departe cu introducerea zimbrului și în alte zone ale Banatului Montan, cum ar fi în Retezat, Domogled și Semenic. Zone unde zimbrii au fost reintroduși în sălbăticie sunt și în Făgăraș, și în Vânători Neamț.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI