Peste 150.000 de români au depus cereri la bănci pentru amânarea plății ratelor. Economiștii avertizează că o plată amânată va însemna în cele din urmă un cost suplimentar

Pandemia de coronavirus a redus veniturile a cel puțin un milion de români. Din acest motiv, unul din zece clienți ai băncilor a depus deja o cerere de amânare a plații ratelor, iar numărul solicitanților continuă să crească. Dar obținerea păsuirii se dovedește a fi o adevărată provocare, în multe cazuri.

11 Aprilie 2020, 20:04 |
Cereri pentru amânarea plății ratelor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Furtuna adusă de criza financiară zdruncină din temelii sistemul bancar. Până acum, peste 150.000 de români au depus cereri la bănci pentru amânarea plații ratelor. Numărul lor va crește și mai mult, în condițiile în care sunt peste un milion de contracte de muncă suspendate, spun economiștii, care avertizează: amânarea plații va însemna, în cele din urmă, doar un credit mai scump. Pentru moment, mulți clienți ai băncilor, cu cereri încă în analiza, au primit notificări pentru plata ratelor la zi.

Bancherii recomandă clienților care au cereri în analiză, dar și termene scadente la plata ratelor, să aștepte decizia finală a băncii care poate fi de aprobare sau respingere a solicitării. Mai mult, cer clienților să completeze cererile cât mai corect și să nu depună solicitări dacă nu au cu adevărat nevoie, pentru a nu îngreună rezolvarea urgențelor.

Potrivit normelor aprobate de Guvern, băncile trebuie să dea un răspuns clienților, dacă acceptă sau resping cererile de amânare a plații ratelor, în cel mult 15 zile calendaristice, de la data primirii solicitării.

Economiștii avertizează, însă: o plată amânată vă însemna în cele din urmă un cost suplimentar. De exemplu, la un credit ipotecar, dobânda aferentă ratelor în curs se va adaugă ratelor viitoare, care astfel vor deveni mai mari.

După perioada de amânare, pe lângă rată, se mai plătește în plus dobânda acumulată pe perioada de amânare.

Calculele Asociației Române a Băncilor arată că dacă toți cei aproximativ 1,5 milioane de clienți, persoane fizice și juridice, vor cere suspendarea plații pe nouă luni, atunci sectorul bancar ar rămâne fără încasări de 8 miliarde de euro.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI