Peste 110 persoane au fost ucise într-un atac asupra unei academii militare din Siria

Atac asupra unei academii militare din Siria
Atac asupra unei academii militare din Siria
6 octombrie 2023, 06:41

Atacul comis în timpul unei ceremonii de promovare a unor ofiţerilor în Homs (centrul Siriei) a fost pus pe seama „organizaţiilor teroriste” de către armata siriană, care a promis că „va răspunde ferm”. Atacul a fost realizat cu „drone încărcate cu explozibil”, potrivit armatei.

Atacul a provocat „112 morţi, inclusiv 21 de civili” şi cel puţin 120 de răniţi, potrivit unui nou raport al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), o organizaţie cu sediul în Regatul Unit cu o reţea vastă de surse în Siria.

Ministrul sirian al Sănătăţii, Hassan al-Ghobash, a anunţat un bilanţ „preliminar” de 80 de morţi, „inclusiv şase femei şi şase copii”, şi aproximativ 240 de răniţi.

Atacul nu a fost revendicat, dar grupurile jihadiste care controlează o parte a teritoriului sirian folosesc uneori drone armate.

Forţele guvernamentale au răspuns cu bombardamente care, potrivit locuitorilor, au vizat regiunea Idleb, ultimul bastion rebel din nord-vestul ţării. OSDH a menţionat opt morţi şi 30 de răniţi.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres,”este profund îngrijorat” după atacul de la Homs, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric. La rândul său, emisarul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a cerut joi „o dezescaladare imediată” a violenţei în Siria.

Început în 2011, conflictul din Siria a făcut peste jumătate de milion de morţi şi a divizat ţara. Statele Unite, Rusia, un aliat al regimului, şi Turcia au desfăşurat trupe în Siria.

Pe de altă parte, Ministerul turc al Apărării a informat, într-un comunicat dat publicităţii joi seara, că forţele sale au efectuat lovituri aeriene în nordul Siriei distrugând 30 de ţinte, inclusiv „adăposturi, depozite şi locuri de depozitare”. Mai devreme în cursul de joi, presa turcă a raportat noi lovituri împotriva forţelor kurde din Siria, spunând că „depozite de arme şi muniţii PKK/YPG au fost distruse” în timpul unei operaţiuni desfăşurate de unităţi ale serviciului de informaţii MIT.

Kurzii au stabilit o administraţie autonomă în nord-estul Siriei, care este vizată în mod regulat de armata turcă. Joi, drone turceşti au vizat situri petroliere, două centrale electrice, un baraj şi o fabrică în timpul zilei în provincia Hassake, controlată de Forţele Democratice Siriene (SDF), coaliţie dominată de kurzi. Forţele kurde au anunţat că Turcia a efectuat 21 de lovituri care au ucis 11 persoane, inclusiv cinci civili şi şase membri ai forţelor de securitate.

Turcia susţine că acţionează ca reacţie la atacul sinucigaş de duminică, care a vizat Ministerul de Interne la Ankara, rănind doi ofiţeri de poliţie. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă