Peste 100 de persoane din Maramureș, cercetate pentru că ar fi obținut ilegal bani pentru cazarea refugiaților ucraineni

9 februarie 2023, 11:48

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, cu sprijinul polițiștilor din Cluj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Mureș, au făcut, joi, peste 100 de percheziții domiciliare, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sunt vizați, în acest caz, funcționari din cadrul unei unități administrativ-teritoriale și 102 persoane, care ar fi obținut, pe nedrept, aproape 2.700.000 de lei, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor necesare pentru hrana și cazarea cetățenilor ucraineni refugiați.

Zeci de cereri au curs în ultimele luni la primăria din Petrova. Sute de persoane doreau decontarea cheltuielilor avute cu refugiații ucraineni pe care i-ar fi avut în gazdă. Asta pentru că, potrivit unei ordonanțe a Guvernului, cei care găzduiesc refugiați primesc 70 de lei pe zi pentru o singură persoană. Bani care nu sunt impozitați și nici nu trebuie declarați la ANAF. Așa că a devenit o afacere profitabilă pentru mulți.

Tot ce aveau de făcut oamenii era să dea o declarație pe proprie răspundere că au cazat refugiați și să aibă o hârtie de la camera agricolă că au spațiu disponibil. Până acum, zeci de persoane au încasat peste 2 milioane de lei, iar ultima dată cererile ajungeau la aproape 10 milioane de lei, bani care au fost blocați.

În această afacere ar fi implicați viceprimarul și mai mulți funcționari ai primăriei.

Edilul spune că a făcut sesizări că lucrurile nu sunt în ordine și că e depășit de numărul mare de cereri. În plus, nu făcea față atâtor verificări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă