Peste 100.000 de scriitori din întreaga lumea, sărbătoriţi în 3 martie

De Ziua Mondială a Scriitorilor este sărbătorită arta scrisului şi toţi cei care scriu creativ, se străduiesc să înţeleagă viaţă şi cred în libertatea cuvântului. Evenimentul este organizat de Centrele PEN din fiecare ţară, afiliate la Organizaţia Internaţională a Scriitorilor.

03 Martie 2017, 10:54 (actualizat 03 Martie 2017, 11:25) |
Arta scrisului
Arta scrisului
Logo Pen International

Numărul exact al scriitorilor din întraga lume este necunoscut, dar este estimat între 100.000 şi 200.000. Dacă raportăm această cifră la populaţia planetei, 7 miliarde de persoane, putem spune că scriitorii sunt o specie pe cale de dispariţie.

Islanda pare a fi excepţia care întăreşte regula. Cu o populaţie de aproximativ 300.000 de cetăţeni, Islanda are mai mulţi scriitori, mai multe cărţi publicate şi mai multe cărţi citite, pe cap de locuitor, decât oricare altă ţară a lumii.

"Suntem o naţiune de povestitori. Când era întuneric şi frig nu aveam altceva ce să facem ... Graţie poeziilor şi nuvelelor medievale am fost mereu înconjuraţi de poveşti. După independenţa de Danemarca, literatura ne-a ajutat să ne definim identitatea" - romancierul Solvi Bjorn Sigurdsson.

PEN International, organizaţia internaţionala a scriitorilor, cu peste 130 de filiale în lume, se defineşte ca o conştiinţa literară a lumii care are rolul de a promovarea literatura şi dezvoltarea societăţii umane, oriunde pe glob, prin recunoaşterea rolului scriitorilor, şi dacă iniţial a fost reprezentată doar de poeţi, eseişti şi romancieri, acum include şi jurnalişi şi istorici.

(w300) Logo Pen I

Centrele PEN din fiecare ţară susţin supravieţuirea literaturii, ameninţată tot mai mult de televiziune şi de vulgaritatea subculturii, dar şi drepturile profesionale ale scriitorilor, libertatea cuvântului şi a autorilor din fiecare ţară.

Fiecare Centru are propriile priorităţi şi îşi concentrează campaniile pe libertatea de expresie, de exemplu, sau pe programe educaţionale, de alfabetizare, altele pe promovarea literaturii naţionale sau a scrisului în limba diferitelor culturi locale. Se editează publicaţii, se organizează evenimente şi se dau premii literare, se susţin prin literatură politicile publice şi colaborarea regională. Scopul este de a solidariza conştiinţa publică.

Şi logo-ul Organizaţiei Mondiale a Scriitorilor este o creaţie colectivă. A fost compus din caractere distincte, toate scrise de mână şi care provin din 43 de alfabete.

Internaţional PEN

Organizaţia Internaţională a Scriitorilor, a fost creată în 1921 de un grup de scriitori englezi şi francezi pentru a celebra literatura şi pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, indiferent de opiniile lor, politice sau de altă natură. Organizaţia  îşi propunea de asemenea să lupte în favoarea libertăţii de expresie şi pentru a a-i apăra pe aceia care sunt hărţuiţi, închişi sau chiar ucişi, de regimurile politice opresive.

A fost prima şi singură organizaţie internaţională a scriitorilor, iar Carta PEN, formulată în 1921 de părinţii fondatori ai organizaţiei, a fost un act de reconciliere intelectuală între scriitorii din întreagă lumei după experienţă devastatoare a Primului Război Mondial. Scriitorul britanic John Galsworthy, primul preşedinte al International PEN ales în 1923 de comunitatea scriitorilor, a pledat pentru legătură inseparabilă dintre libertatea de expresie şi literatură.

PEN Clubul Român a fost creat în 1923, l-a avut printre iniţiatori pe Liviu Rebreanu, şi a reunit cele mai importante nume ale literaturii române. Anii comunismului au întrerupt activitatea PEN Clubului Român, dar la 11 septembrie 1990 a renăscut prin iniţiativa celor mai reprezentativi scriitori români şi poetă Ana Blandiana a devenit preşedinta Centrului PEN Român. S-au refăcut legăturile cu marii scriitori din exil şi s-au organizat în România conferinţe internaţionale cu teme ale dezbaterii alease dintre problemele momentului.

Puterea cuvintelor

Suntem şi devenim ceea ce gândim, spunem, scriem şi acţionăm. Iată puterea cuvintelor câtorva scriitori:

Dacă vrei să te faci romancier, deschide miezul şi scoate din călimară Universul” - Tudor Arghezi

Arta scrisului înseamna arta de a decoperi ceea ce crezi" - Gustave Flaubert, scriitor francez

Sunt două feluri de scriitori: cei care te fac să gîndeşti şi cei care te fac să îţi pui întrebări” - Brian Aldiss, scriitor britanic de proză scurtă şi romane SF

Ca să fii scriitor trebuie „să ai ceva de spus şi să o spui cât de clar poţi. Acesta este singurul secret” - Matthew Arnold, poet şi critic britanic

Nu e mare lucru să ştii, cel mai greu este să îţi imaginezi” - Anatole France, poet, jurnalist şi romancier francez

E mai bine să scrii despre lucrurile pe care le simţi şi nu despre lucrurile pe care le ştii” - L. P. Hartley, scriitor britanic

Un scriitor nu îşi ia niciodată vacanţă. Viaţa înseamnă pentru el fie să scrie, fie să se gândească la ce va scrie” - Eugène Ionesco, scriitor de limbă franceză originar din România, dramaturg al teatrului absurdului şi membru al Academiei Franceze

Cuvintele sunt cel mai puternic medicament ( sau drog) al umanităţii” - Rudyard Kipling, scriitor britanic

Sunt trei reguli ale scrisului. Din păcate, nimeni nu poate spune care sunt acelea” - Somerset Maugham, scriitor britanic

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI