Peste 10 mii de soldați ucraineni, instruiți în Marea Britanie. Luptele continuă cu intensitate la Bahmut. Comandanții de la Kiev își propun să provoace cât mai multe pierderi Rusiei

28 martie 2023, 19:18

Primele tancuri Challenger 2 oferite de Marea Britanie au ajuns în Ucraina. Mașinile de luptă, fiecare cu steagul Ucrainei pe turela, au fost recepționate chiar de către ministrul ucrainean al Apărării.

”Minunat! Ben (n.red. Wallace) ministrul Apărării al Marii Britanii este un exemplu foarte bun. Îţi mulţumesc foarte mult, din Ucraina pentru Marea Britanie”, a mulțumit Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării.

Londra a promis în luna ianuarie că trimite 14 tancuri Ucrainei, pentru a fi folosite în contraofensivă împotriva armatei Kremlinului. Germania a confirmat prin cancelarul Olaf Scholz că a livrat deja 18 tancuri Leopard 2 și se pregătește să trimită și alte mașini de luptă.

De la începutul războiului, în Marea Britanie au fost instruiți peste 10 mii de soldați ucraineni. Anul acesta, numărul militarilor ucraineni care vor urma cursuri speciale în Regatul Unit va depăși cifra de 10 mii.

Însă, instructorii străini se află și în Ucraina pentru a-i învăța pe soldați să manevreze armamentul livrat de Occident. Cei mai mulți dintre soldații ucraineni care participă la aceste lecții nu au pus mâna pe armă până acum.

”Scopul meu este de a salva vieţi, pentru că ştiu că instruirea acestor soldaţi care nu au nici o pregătire va salva vieţi. Acesta este scopul meu, pentru care sunt aici, sută la sută. Pentru soldaţi şi pentru ofiţerii din prima linie, îi instruiesc pe toţi”, a spus instructorul suedez Magnus Ek.

În acest timp, luptele continuă cu intensitate la Bahmut, iar strategii militari ucraineni spun că și-au propus să provoace cât mai multe pierderi Rusiei.

”Avem un obiectiv. Obiectivul este de a ajunge la graniţele Ucrainei. Obiectivul este de a elimina inamicul, astfel încât să moară aici, lângă Bahmut şI în alte părţi. Şi este important să vă îndepliniţi misiunile la fel de bine că până acum”, a spus generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forţelor terestre ucrainene.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia ține prizonieră centrala nucleară de la Zaporojie, iar siguranța acestei facilitați nu poate fi garantată până când trupele Moscovei nu vor pleca de acolo. Liderul de la Kiev a vizitat regiunea Zaporojie și a discutat cu directorul Agenției pentru Energie Atomică despre securitatea centralelor nucleare ucrainene.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite