Peste 10.000 de oameni au fost uciși în Mariupol de la debutul războiului declanșat de ruși în Ucraina

Morți în Mariupol
Morți în Mariupol
12 aprilie 2022, 07:56

După şase săptămâni de asediu brutal, Rusia ar fi lăsat în urmă peste 10.000 de civili morţi în orașul-port Mariupol. „Cadavrele stau înşirate pe străzi”, a spus primarul orașului, citat de Associated Press.

Mariupol este locul unora dintre cele mai grele atacuri și suferințe îndurate de civili în războiul din Ucraina.

Urmăreşte cele mai importante evenimente din Ucraina în LIVE TEXT, AICI

Într-o discuție telefonică cu jurnaliștii de la Associated Press, primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, a acuzat forțele ruse că au blocat săptămâni la rând convoaiele umanitare care voiau să intre în oraș, parțial pentru a ascunde crimele pe care le făcuseră. Boicenko a mai spus că numărul morților din Mariupol ar putea depăși 20.000.

Boycenko a vorbit şi despre posibile echipamente mobile de incinerare pe care ruşii le-ar fi adus ca să scape de cadavrele asediului. „Au sosit crematoriile mobile sub formă de camioane: îl deschideți și există o țeavă înăuntru și aceste cadavre sunt arse”, a spus el.

Primarul a mai afirmat că soldaţii ruşi au dus multe cadavre la un centru comercial unde există depozite şi frigidere.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat şi el luni că zeci de mii de oameni au fost uciși în Mariupol. El a declarat de asemenea că forțele ucrainene ar putea pune capăt asediului rusesc asupra oraşului Mariupol dacă li s-ar furniza arme grele.

În acest timp, oficialii americani arată că sunt armata Rusiei se pregătește pentru o ofensivă majoră în regiunea Donbas din estul Ucrainei, schimbându-și astfel strategia după ce aeșuat în eforturile inițiale de a captura Kievul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite