Peste 1 milion de șomeri până la finalul anului. Guvernul încearcă modelul german de muncă flexibilă

România ar putea avea peste un milion de șomeri până la sfârșitul anului. Presiunea este cu atât mai mare în piață cu cât numărul de posturi s-a redus cu 30% față de anul trecut. Guvernul încearcă modelul german de muncă flexibilă pentru a diminua amploarea fenomenului. Va avea un efect pe termen scurt, dar ce e mai greu de-abia acum urmează pe piața muncii, cred specialiștii.

31 Iulie 2020, 21:05 Știrile TVR |
Peste un milion de șomeri până la finalul anului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În 4 luni de pandemie, de la jumătatea lui martie, 875.000 de locuri de muncă au dispărut pur și simplu, odată cu închiderea totală sau parțială a firmelor afectate de măsurile restrictive.

Dar după ce guvernul a încetat plata șomajului tehnic pentru toate companiile, numărul locurilor de muncă desființate aproape s-a dublat.

Guvernul și reprezentanții IMM-urilor și companiilor au convenit să instituie modelul german de muncă flexibilă, Kurzarbeit, pentru a limita acest fenomen.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Vizează sprijinirea salariaților care vor avea un pogram flexibil de lucru, având în vedere situația economică încă dificilă prin care trec unele companii.

Dragoș Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane: Ajută foarte mult la diminuarea șomajului. Vedem că lucrul s-a întâmplat în Germania în perioadele foarte grele. Combinația de șomaj tehnic cu muncă activă în baza contractului de muncă pe care îl are fiecare este una dintre variantele cele mai utile.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor: Pentru zilieri și lucrătorii sezonieri, măsura nu se aplica doar pentru perioada de trei luni din data de azi a deciziei OUG, ci până la sfârșitul anului, în funcție de nevoile pe care le au angajatorii.

Cele mai afectate de concedieri sunt industriile prelucrătoare și de construcții.

Primele victime au fost angajații cu contracte pe durată determinată ori în perioada de probă; contracte de prestări servicii / PFA.

Specialiştii susțin că perioada următoare nu va fi mai bună pentru angajaţi.

Bogdan Badea, CEO Ejobs: Foarte greu să funcţioneze o astfel de măsură în domeniile puse pe hold în acest moment. Industria de evenimente, turismul, liniile aeriene. De-abia acum începe o adevărată criză economică şi a locurilor de muncă. Luna iunie a fost luna de record absolut. Am avut 1,2 milioane de aplicări, în iulie o să depăşim 1,3 milioane de aplicări la locurile de muncă. Practic undeva la 40-50% în plus faţă de anul trecut, în condiţiile în care numărul de locuri de muncă este undeva la minus 30%.

Rata șomajului în Uniunea Europeană a urcat la peste 7 la sută în zona euro, ajungând chiar la 7,8%. Deocamdată, România are 5,2%, dar așteptările sunt de creștere chiar și anul viitor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI