Peste 1 miliard de tone de hrană ajunge anual la tomberon. O aplicație pe telefonul mobil oprește risipa alimentară

6 mai 2017, 16:44

Too good to go – „prea bun ca să fie aruncat” se numește aplicația care îi pune pe eventualii clienți în legătură cu restaurante sau cafenele. La sfârșitul zilei, mâncarea rămasă este scoasă la vânzare la preț redus. Cu doi până la 4 euro, clientul poate cumpăra o cină pe cinste.

Thomas Bjorn Momsen, operator al aplicației: „Am fost la un restaurant cu autoservire  şi am văzut câtă mâncare a rămas seara.  L-am întrebat pe chelner:  Ce faceţi cu toată mâncarea asta?  şi am am aflat că este aruncată.  Am început documentarea şi am descoperit  că multe magazine alimentare fac la fel  şi m-am gândit că este păcat ca atâtea  produse bune să fie aruncate când  sunt ţări în care hrana nici nu există.”

Proiectul a fost pus pe picioare acum doi ani de un grup de prieteni. Prima dată, a funcționat în țările scandinave. Acum, aplicația poate fi descărcată gratis pe orice telefon inteligent și este activă în 9 state europene, printre care Germania, Marea Britanie, Franța și Danemarca.

Charlotte Bolwin locuiește în Berlin și este printre primii utilizatori ai aplicației. Este studentă, așa că alimentele mai ieftine îi lasă mai mulți bani în buzunar.

Charlotte Bolwin, studentă: „Îmi place aplicaţia, dar aş fi vrut să fie  mai multe restaurante în ofertă.  Locuiesc în suburbia Berlinului şi  deocamdată nu sunt prea multe restaurante  implicate în proiect, aşa că harta e cam goală.”

Tot prin această aplicație, patronii restaurantelor pot face donații în alimente. Creatorii aplicației visează acum să treacă Oceanul.

Un raport al Națiunilor unite arată că, anual, peste 1 miliard de tone de hrană ajunge la tomberon. Numai în Europa și American de Nord, anual, o singură persoană arunca aproximativ 120 de kilograme de mâncare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite