Peste 1.300 de pacienți Covid la Terapie Intensivă, un record de la începutul pandemiei. Bolnavii se sting până să prindă un loc la ATI

19 martie 2021, 20:57

Tot mai mulţi pacienți infectați ajung în stare gravă la spital. A fost doborât recordul din decembrie. 1.313 sunt acum la Terapie Intensivă. Mulţi alţii primesc oxigen la Urgenţe, în aşteptarea unui loc la ATI.

În numai 24 de ore, doi bolnavi cu Covid au murit în izolatorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Mai întâi, o femeie de 83 de ani, adusă la spital în stare foarte gravă. Nu a putut fi internată la ATI, dar medicii i-au făcut toate investigaţiile şi o conectaseră la oxigen. Al doilea pacient a murit de dimineaţă.

LAURENȚIU IVANOVICI, manager Spitalul Județean de Urgență Craiova: „A fost investigată, i s-a făcut CT, computer tomograf de craniu, s-a confirmat un accident vascular cerebral hemoragic. A fost intubată în izolator, pentru că noi în izolator avem aceleaşi echipamente ca și în ATI”.

Alţi 13 pacienţi cu forme severe așteaptă la UPU, la Craiova, să se elibereze un pat de ATI. De la începutul săptămânii, spitalele din Dolj nu mai au locuri la Terapie Intensivă pentru bolnavii COVID. Premierul trimite corpul de control, să verifice situaţia.

Premierul Florin Cîțu: “Trebuie să facem o inspecţie în fiecare spital, zilnic, să vedem exact situaţia reală a paturilor şi, cu siguranţă, Ministerul Sănătăţii va prezenta planul pentru această perioadă în zilele următoare”.

Oficialii Ministerului Sănătăţii anunță că au găsit locuri suplimentare pentru bolnavii de COVID. Aproximativ 140 de paturi de ATI pentru adulți și în jur de 210 – pentru terapie intermediară. În Capitală, unde sunt şi cele mai multe cazuri noi, au alocat încă 50 de paturi de ATI pentru adulți, 4 pentru nou-născuţi şi aproximativ 140 – de terapie intemediară.

Premierul Florin Cîțu: “Tot personalul din Ministerul Sănătății, cei de la DSU trebuie să ducă la îndeplinire obiectivul pe care l-am spus săptămâna trecută – 1.600 de paturi. Discuția pe care am avut-o cu dl Arafat a reieșit că se va suplimenta numărul de paturi cu câteva, cred că cu 10-12 paturi, în zilele următoare, în București. Deci există soluții pe termen scurt. Și acum se caută soluții pe termen lung. Este urgent acest lucru”.

Opt judeţe şi Capitala sunt în scenariul roşu. Ilfovul are cea mai mare rată a infectărilor din țară.

RADU ŢINCU, medic primar ATI, Secția Toxicologie, Spitalul Floreasca: „În Bucureşti avem foarte mulţi pacienţi, peste 1.000. Dintre aceştia, în perioada următoare, 8-10 zile de-acum încolo, 5 la sută vor necesita măsuri de terapie intensivă. Este obligatoriu să începem scăderea numărului de cazuri. Trebuie implementate măsuri restrictive, chiar dacă ele sunt nepopulare”.

Foarte mulţi bolnavi fac forme mai severe de COVID, într-un interval mai scurt decât în valul doi, spun medicii. În condiţiile în care tulpina britanică a virusului, mai agresivă şi mai contagioasă, se răspândeşte rapid şi îi ia locul celei clasice.

În toată ţara, sunt deja depistate 510 cazuri. Încă două sunt cu tulpină sud-africană şi tot atâtea, cu varianta braziliană. Medicii spun că trebuie accelerată vaccinarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă