Pesta porcină ne-a prins fără specialiști. Ministrul Agriculturii spune că nu putem decât să aplicăm procedurile europene

28 august 2018, 20:14

În Galaţi sunt deja două zone în carantină din cauza pestei africane, iar boala se extinde.

Autoritățile din Galați nu au mai așteptat confirmarea de la București și încă de aseară au intrat în localitatea Vameș, unde au eutanasiat toți porcii din gospodării.

Primul semnal a venit din gospodăria lui Gheorghe Crăciun. Omul a observat că unul dintre cei doi porci nu se simte bine și a anunțat veterinarul.

Păgubiții ar urma să primească compensaţii de la Guvern. Până acum doar în 80 din cele 1600 de dosare s-au făcut plăţi. Ministerul Agriculturii aşteaptă rectificarea bugetară pentru alte fonduri. Petre Daea a cerut şi Comisiei Europene sprijin financiar. Tot de la specialiștii străini asteaptă şi soluţii pentru combaterea bolii.

Petre daea, ministrul Agriculturii: „În România nu există niciun specialist. N-a fost o boală cunoscută, care să manifeste interes pentru cercetare, pentru a fi analizată. De aceea ne folosim tot timpul de experiența celor care s-au întâlnit cu această boală”.

Medicii veterinari cred însă că nici nu e nevoie de specializări aprofundate.

Focare de pestă porcină au fost confirmate în 10 judeţe în care au fost sacrificaţi peste 120 de mii de porci din gospodării şi ferme.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite