Pesta porcină, confirmată într-o gospodărie din Negrași, Argeș, în apropierea unei ferme. Încă un focar de pestă porcină și la Galați

Pestă porcină în curtea unui inginer agronom pensionar din localitatea argeşeană Negraşi. Patru animale au murit, iar testele au confirmat prezenţa bolii. Autoritățile sunt în alertă, mai ales că, la mai puțin de 20 de kilometri de localitate, este o fermă cu aproape 50 de mii de porci. Un focar nou a fost confirmat și în Galați, la o fermă mică din comună Independența, unde 16 animale au fost eutanasiate. Pesta porcină africană a fost confirmată până acum în peste o mie de focare din 17 județe. Au fost înregistrate și 142 de cazuri la mistreți.

03 Noiembrie 2018, 14:23 (actualizat 03 Noiembrie 2018, 19:30) |
Noi focare de pestă porcină
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi s-a întrunit sâmbătă pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciune ca urmare a apariţiei focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Independenţa, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Galaţi.  Potrivit sursei citate, în acest caz, genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în probele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău.  În exploataţia suspectă, ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare pentru clarificarea trasabilităţii porcilor. Astfel, CJSU Galaţi a decis uciderea celor 16 porci din exploataţie şi punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea Independenţa; interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieşirii animalelor din specia suine din exploataţiile suspecte, iar pentru celelalte specii, doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploataţiei, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar; amplasarea dezinfectoarelor rutiere la intrarea/ieşirea din exploataţia suspectă.

În judeţul Galaţi au fost confirmate 15 focare de pestă porcină africană, până acum fiind eutanasiaţi preventiv peste 400 de porci domestici.

____________________________________

În Argeș, la Negrași, porcii nu erau înregistrați, deși proprietarii îi creșteau pentru vânzare într-o mizerie cruntă.

Localnicii din Negraşi îi acuză pe proprietari că au anunțat târziu autoritățile sanitar-veterinare. Se tem că vor rămâne fără porci în prag de iarnă.

Pe lângă cei patru porci deja morți, medicii veterinari au mai găsit în gospodărie alți trei pe care i-au eutanasiat.

Gospodăria a fost dezinfectată, iar la ieșirea din localitate s-au instalat filtre pentru ca boala să nu se răspândească la ferma de porci aflată în apropiere.

Pesta porcina africană a fost confirmată până acum în peste o mie de focare din 17 județe. Au fost înregistrate și 142 de cazuri la mistreți.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI