Pescuitul în Marea Neagră este afectat de mine și exerciții militare, spun pescarii, care cer despăgubiri de la stat

25 aprilie 2023, 20:11

De la începutul războiului, pericolul minelor marine care plutesc pe Marea Neagră ține în alertă nu doar autoritățile, ci și pe cei care își câștigă existența din pescuit. Ei se tem că pot agăța cu plasele de adâncime mine active aflate în derivă.

ANA MARIA STANCU, corespondent TVR: Ultima mină marină a fost neutralizată de militarii Forțelor Navale Române în luna aprilie și a fost găsită la opt mile marine travers de Capu Midia, de echipajul unui pescador.

De frică, pe fiecare navă un marinar de cart monitorizează valurile în căutarea pericolului. De pescuit pe timpul nopții nici nu mai poate fi vorba, pentru că riscurile sunt prea mari.

LAURENŢIU MIREA, preşedinte, Federaţia Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră: Există posibilitatea să găsești o mină în lateralul vaporului sau, cel mai negativ aspect, să o iei cu traulul.

ADRIAN BÂLBĂ, consilier, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură: Captura la calcan este la același nivel. Captura la celelalte specii de pești este sub nivelul anilor trecuți.

Nevoiți să își reducă ieșirile pe mare din cauza pericolelor, pescarii își văd veniturile scăzând de la lună la lună.

DAN GIURGIU, comandant de pescador: Sunt o grămadă de impedimente. Nu avem compensații la motorină, nu avem compensații la salariu.

MARIN CONSTANDACHE, comandant de pescador: Din cauza războiului, nu mai putem merge spre nord. S-a împiedicat trecerea spre poligonul de la Capu Midia.

CORNELIU PAVEL, purtător de cuvânt, Forţele Navale Române: De la începutul războiului din Ucraina, Forţele Navale Române desfăşoară sistematic acţiuni de cercetare a spaţiului maritim din zona de responsabilitate a ţării noastre. Aceste exerciţii nu influenţează activităţile de pescuit din proximitatea litoralului şi exerciţiile sunt anunţate din timp.

Puținii pescari români care mai ies în larg au probleme și cu vânzarea mărfii. Peștele prins este comercializat greu pe piața românească, unde importatorii fac legea, spun pescarii. Ei capturează mai mult rapane, vândute în cea mai mare parte vecinilor bulgari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă