Pescuit ecologic. Spaniolii folosesc cea mai veche metodă de prindere a tonului roșu

13 mai 2019, 14:29

Pescarii din Barbate, un oraș din provincia Cadiz, folosesc capcane. Profită de trecerea sezonieră a tonului roșu din Atlantic prin Strâmtoarea Gibraltarul și își aruncă plasele în mare cu speranța că vor captura suficient peste pentru a satisface cererea. Aceasta metodă de pescuit se numește almadraba.

Pescarii își arunca plasele de-a lungul strâmtorii Gibraltar, între martie și iunie, în fiecare an și așteaptă ca o parte din ton să ajungă în acestea.

După ce este ucis cu un tip de harpon, tonul care poate avea și 450 de kilograme este pus repede la rece ca să fie vândut. Unul dintre cei mai buni clienți pentru pescarii spanioli este Japonia.

Tonul prins prin metoda spaniola este apreciat de bucătarii specializați în sushi și de aceea multe companii japoneze continuă să cumpere pește din sud-vestul Spaniei.

Regiunea în care se practică această metodă de pescuit este una dintre cele mai puțin industrializate din Spania, iar cererea pieței din Asia de a consuma ton roșu a menținut o tradiție milenară.

Din Spania pentru TVR, Felix Damian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite