Personalul medical va fi vaccinat anti-COVID până la finalul lui ianuarie. Care sunt posibilele reacții adverse ale vaccinului

27 decembrie 2020, 20:47

Așadar, bulgărele speranței a început să se rostogolească. Cu fiecare persoană vaccinată câștigăm o bătălie, iar pentru a câștiga războiul trebuie să fim peste 10 milioane care să ne imunizăm, spun specialiștii.

De astăzi și până la finalul lunii ianuarie este programată vaccinarea personalului medical. Astăzi, doctori și asistente din prima linie de luptă împotriva noului Coronavirus, din 10 spitale din țară, s-au lăsat imunizați fără nicio emoție. Așteptau acest moment de luni de zile.

La spitalul de boli Infecțioase Victor Babeș din București, primul medic vaccinat anticovid a fost Ana Maria Veja. Și ea, ca mulți dintre colegii săi, a așteptat acest vaccin cu speranță, după luni în șir în care a îngrijit pacienți în stare gravă și a stat departe de familie. Știe însă că bătălia nu e câștigată pe deplin.

Și alți medici care s-au vaccinat au făcut-o cu aceeași speranță. Și cu dorința de a da încredere celor din jur.

Vaccinul vine în flacoane multidoză și trebuie diluat înainte de utilizare. Cinci persoane pot fi vaccinate dintr-un flacon. Serul se administrează doar celor cu vârsta de peste 16 ani, în două doze, la interval de 21 de zile. După vaccinare, fiecare persoană trebuie monitorizată cel puțin 15 minute. La final, primește un certificat de vaccinare Covid, în limba română și în limba engleză.

Producătorul recomandă ca persoanelor care au avut reacții alergice puternice la prima doză să nu li se mai administreze și a doua. Iar cei care tocmai s-au vaccinat antigripal sau prezintă febră să amâne momentul imunizării împotriva Covid. Serul are și posibile reacții adverse: dureri de cap, musculare, articulare sau febră.

Populația generală va primi vaccinul, cel mai probabil, începând cu luna aprilie a anului viitor.

România va primi săptămâna următoare aproximativ 140.000 de doze. Iar din ianuarie, săptămânal ar trebui să primim asemenea tranșe. Autoritățile estimează că vaccinarea personalului medical se va încheia la finalului lunii viitoare.

Despre această campanie a vorbit la Tema Zilei medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite