Personajul zilei. Sfântul Ioan Evanghelistul, cel mai tânăr dintre ucenicii lui Isus

Personajul nostru de astăzi nu doar că apare în Biblie, dar a și scris o parte din ea. Azi Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Ioan, unul dintre cei patru evanghelişti. Este și autorul Apocalisei pe care a scris-o într-o peștera în urmă unei revelații.  Să îl cunoaștem și noi.

26 Septembrie 2019, 08:47 (actualizat 26 Septembrie 2019, 09:11) Știrile TVR |
Personajul zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sfântul Ioan Evanghelistul, sau Teologul cum i se mai spune a fost cel mai tânăr dintre ucenicii lui Isus. Probabil cu 10 sau 15 ani mai mic. Dacă ne gândim că Isus avea 30 de ani când i-a adunat pe cei 12 ucenici, Ioan trebuie să fi avut vreo 15. A fost mai întâi ucenicul Botezatorului și acesta l-a îndemnat să meargă după Isus.

Ioan s-a născut În Palestina și era frate cu Iacov, și el apostol. Erau numiți în Evanghelie fii lui Zebedeu. Evanghelia lui scrisă în jurul anului 100 e vizibil diferită stilistic de a celorlalți, fapt care i-a făcut pe unii critici să spună că n-a scris-o el, ci un grup de ucenici de-ai săi din Efes. În plus nici nu putea fi atât de arogant încât să se autointituleze cel mai iubit dintre ucenici. Asta nu e un argument pentru că Ioan era practic un copil, și nu e exclus că Isus să-i fi arătat o simpatie specială. În realitate Ioan era mai poet decât ceilalți și mai puțîn cronicar. Îl interesa mai degrabă simbolistica profundă a cuvintelor lui Isus și mai puțîn cronologia evenimentelor ori geografia peregrinărilor.

El a fost printre cei luați pe muntele Tabor la Schimbarea la Față, dar e singurul care nu pomenește episodul. Scriind la diferența de 70 de ani, e posibil să-l fi uitat. Este însă singurul care îl urmează pe Isus până pe Golgota în față Crucii în vreme ce toți ceilalți se ascundeau. Să fi fost curajul tinereții sau o credință mai puternică?

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI