Personajul zilei. Scurtă istorie a lui Stephen Hawking

8 ianuarie 2020, 07:54

Stephen Hawking a avut un destin excepțional. Cu tragicul de rigoare inclus. La 21 de ani a fost diagnosticat cu o boală degenerativă pe care medicii n-au înțeles-o și i-au mai dat doar doi ani de trăit. A mai trăit încă 55, dar paralizat total, inclusiv vocal.

A avut noroc cu un prieten care a inventat un computer care să poată exprima ce gândește doar prin mișcarea globilor oculari. Hawking a continuat astfel să gândească și să-și scrie teoriile cosmologice și cuantice, ba chiar să și facă trei copii și să divorțeze, apoi să se recăsătorească.

Nu avem noi căderea să-i comentăm opera. Dar e simpatică încercarea lui de a demonstra că Dumnezeu nu există.  Cu vreo 400 de ani înainte,  doi colegi de-ai lui s-a străduit să demonstreze științific că Dumnezeu există. Vorbim despre Descartes și Spinoza. E greu de închipuit cum savanți inteligenți, practic genii, nu reușesc să priceapă că Dumnezeu nu poate fi pus în ecuație, nu există formula care să-i demonstreze existența sau inexistența. E ca și cum ai putea găsi masa atomică a iubirii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite