Personajul zilei: Nasul. În nuvela lui Gogol întâlnim absurdul cu aproape un secol înainte ca acesta să apară în literatură

Gogol e un scriitor uriaș. Nu-l putem descrie în două minute. Vă spunem o poveste scurtă a uneia dintre scrierile lui reprezentative.

04 Martie 2020, 07:49 (actualizat 04 Martie 2020, 09:23) |
Personajul Zilei-Gogol
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În nuvela "Nasul" întâlnim absurdul cu aproape un secol înainte ca acesta să apară pe piață. Un maior din Sankt Petersburg, Kovaliov, se trezește într-o dimineață fără nas. Intră în panică și începe să-l caute.

Doar că nasul dezvoltă o viață proprie și chiar ajunge la un moment dat consilier de stat, funcție mai mare decât a stăpânului său. Se îmbracă elegant, se plimbă pa malul Nevei și într-o zi e oprit pe strada de un amic al maiorului.  - Nu vă supărați, îl întreabă acela politicos, nu cumva dumneavoastră sunteți nasul maiorului Kovaliov?  - Nu, domnule, răspunde nasul la fel de politicos. Cred că mă confundați.

Aici, umorul este la cote maxime. Cum Dumnezeu să recunoști un nas? Și să te apuci să discuți cu el punându-i o întrebare stupidă? La ce să te aștepți? Ca nasul să recunoască? Da, domnule, eu sunt. Cum mai merg treburile la serviciu? Ce mai fac copiii? Doamna e bine?

Interesant e faptul că nasul nu neagă că e nas. El doar minte. spunând că nu e nasul căutat. Nuvela e una cu happy end. Nasul înțelege că a exagerat și se întoarce la proprietar reluându-și viața de organ olfactiv.

Asta e doar o scurtă relatare. Citiți nuvela și veți înțelege mai multe.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI