Personajul zilei. Frederick Scott Fitzgerald, scriitorul american de ficțiune, ale cărui opere au ajutat la ilustrarea extravaganței și excesului din Epoca Jazz-ului

24 septembrie 2019, 08:45

Frederick Scott Fitzgerald e un scriitor care aparţine, alături de Hemingway, Ezra Pound aşa numitei lost generation. Gertrude Stein le spusese aşa celor care  şi-au început cariera în timpul primului război mondial.

Cel mai cunoscut român al lui e Marele Gatsby, un milionar excentric care dădea petreceri la care nu se ducea. Ca scrieri cunoscute mai sunt şi „Un diamant mare cât  hotelul Ritz” şi nuvela „Straniul caz al lui Benjamin Button” după care s-a făcut de curând un film care a luat 3 Oscaruri. Nuvela descrie povestea unui o care se naşte bătrân şi moare copil, îşi trăieste adică viaţa pe de-andoaselea.

Fitzgerald însuşi era sucit. Două au fost marile lui probleme : alcoolul şi Zelda. Zelda cu care s-a logodit şi care, când a văzut că Fitzgerald nu câştiga destul de pe urma scrisului, a rupt logodna. Când Fitzgerald a început să câştige mult a revenit şi s-a măritat cu el. Prietenul lui bun, Hemingway n-o suporta. De Zelda a scăpat, de alcool nu. A murit la 44 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite